Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

29. 02. 2024. 13:26

Putin: „Opasnost od nuklearnog konflikta, zar ne razumijete?“

Vladimir Putin: „Zar ne razumete da postoji opasnost od nuklearnog konflikta“

„Oni bi konačno trebalo da shvate da i mi imamo oružje kojim mogu da se gađaju ciljevi na njihovoj teritoriji“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem govoru o stanju nacije održanom pred oba doma ruskog parlamenta. Putin se time osvrnuo na izjavu Emanuela Makrona, koji je rekao da nije isključeno raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajini. Ta izjava francuskog predsjednika naišla je na kritike lidera brojnih članica NATO, među kojima njemačkog kancelara Olafa Šolca, kao i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

„Sve što njima trenutno pada na pamet, čime plaše svijet, stvara stvarnu prijetnju sukoba uz upotrebu nuklearnog oružja, što znači uništenje civilizacije“, rekao je Putin u svom govoru. „Zar ne razumijete da postoji opasnost od nuklearnog konflikta“, zapitao je Putin.

„Spreman da razgovara“

Ruski predsjednik je dalje u svom govoru rekao da jako globalno uređenje nije moguće bez Rusije. On je, rekao je, spreman da razgovara o evroazijskog bezbjednosnoj arhitekturi. „SAD su demontirale bezbjednost u Evropi“, rekao je Putin dodavši da Zapad pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju. U tom kontekstu je kritikovao prijem Finske i Švedske u NATO. „Rusija je zbog toga prisiljena da ojača svoje snage na zapadnim granicama“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja pred oba doma parlamenta

Kada je riječ o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, Putin je rekao da ga podržava „apsolutna većina stanovništva“. On se u svom govoru zahvalio građanima i preduzećima za njihovu podršku „specijalnoj vojnoj operaciji“, kako Moskva zvanično naziva invaziju na Ukrajinu. „Narod radi u tri smjene kako bi pokrio potrebe na frontu“, rekao je Putin, koji je pozvao na minut ćutanja za poginule u Ukrajini.

Uoči predsjedničkih izbora

Takođe je podsjetio i na desetu godišnjicu aneksije Krima, koja je inače protivna međunarodnom pravu. Putin je rekao da zemlja s ponosom gleda na ono što je postignuto. „Rusija neće nikome dozvoliti da se meša u njena unutrašnja pitanja“, poručio je Putin.

Kada je reč o unutrašnjoj politici, Putin je, dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora, najavio novi nacionalni program podrške porodici, modernizaciju zdravstvenog sistema, kao i povećanje minimalne dnevnice.

Predsjednički izbori u Rusiji se održavaju 17. maja. Putinov reeizbor važi kao siguran.

zi (agencije)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније