Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

27. 02. 2024. 13:18

Poslije 30 godina u bjekstvu, uhapšena teroristkinja RAF-a

Danijela Klete (arhivska fotografija)

Uhapšena je Danijela Klete, koja se između ostalog traži i zbog pokušaja ubistva. Ta osumnjičena bivša teroristkinja ljevičarske ekstremističke grupe „Frakcije Crvene armije“, poznate po skraćenici RAF, uhvaćena je u Berlinu, saopštilo je javno tužilaštvo u Verdenu u Donjoj Saksoniji. Prema informacijama novinske agencije dpa, Klete je u ponedjeljak uveče (26. februar) uhapsila policija Donje Saksonije u stanu u berlinskoj četvrti Krojcberg. Stan u sedmospratnici trenutno ispituju forenzičari.

Prije hapšenja, javno tužilaštvo je objavilo potragu za 65-godišnjakinjom i zatražilo pomoć. Kancelarija javnog tužioca od 2015. traga za Danijelom Klete, kao i za još dvojicom bivših pripadnika RAF-a, Ernst-Folkerom Štaubom i Burkhardom Garvegom.

Trideset godina u bjekstvu

Vlasti optužuju Klete, Štauba i Garvega za pokušaj ubistva i niz teških pljački počinjenih između 1999. i 2016. godine u Donjoj Saksoniji i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Državno tužilaštvo pretpostavlja da napadi nijesu bili politički motivisani, odnosno da je trojac, koji je u bjekstvu već više od 30 godina, pljačkama finansirao život u podzemlju.

Vilhelm Štaub, Danijela Klete i Burkhard Garveg

Teroristička organizacija RAF se više od dvije decenije nasilno borila protiv navodnog „imperijalističkog sistema“ Savezne Republike Njemačke. Od 1971. do 1993. teroristi su ubili 34 osobe, među kojima su bili i ljudi iz svijeta politike, ali i biznisa, kao što su generalni savezni tužilac Zigfrid Bubak i predsjednik udruženja poslodavaca Hans Martin Šlejer. U akcijama grupe povrijeđeno je više od 200 ljudi.

Treća generacija RAF-a

Klete, Štaub i Garveg pripadaju takozvanoj „trećoj generaciji“ RAF-a. Predstavnici te generacije navodno su ubili tadašnjeg generalnog direktora Dojče banke Alfreda Herhauzena i vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju bivšeg DDR-a Detlefa Karstena Rovedera.

Posljednji napad RAF-a dogodio se u martu 1993. eksplozivnim napadom na gradilište zatvora Vajterstat. Više od 200 kilograma eksploziva uništilo je tri smještajna objekta i upravno krilo te ustanove. Niko na sreću nije povrijeđen, a materijalna šteta je procijenjena na 80 do 90 miliona njemačkih maraka.

U aprilu 1998. RAF je objavio da se grupa raspušta.

idj (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније