Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

22. 02. 2024. 16:23

Mercedes-Benc: dobit opada, premije za zaposlene

Provided by Deutsche Welle

Mercedes-Benc je korigirao očekivanja po pitanju prelaska na elektro-mobilnost. Do 2030. njemački proizvođač računa s udijelom e-automobila i hibrida u ukupnoj količini vozila koje plasira na tržište do 50 odsto. U tekućoj godini svaki peti isporučeni auto trebalo bi da ima pogon na baterije, saopšteno je ovog četvrtka (22. februar).

Do sada je Mercedes u svojim kalkulacijama tvrdio da je firma spremna i za udio električnih (i hibridnih) vozila od 100 odsto, pod uslovom da bude postojala odgovarajuća potražnja za njima. Tako je šef koncerna Ola Kelenijus proklamovao je strategiju „Electric only“, i to „svuda gdje to budu dozvolili tržišni uslovi“.

„Tempo transformacije diktiraju tržišni uslovi i želje mušterija“, tako Mercedes danas saopštava. Kompanija, kako je rečeno, želi da ispunjava različite želje mušterija, dakle bez obzira da li se radi o električnom pogonu ili motorima s unutrašnjim sagorijevanjem – „u slučaju potrebe i u 2030-im godinama“.

Nesigurnost na tržištu

Nakon pada dobiti u 2023. Mercedes-Benc ponovno računa sa slabom poslovnom godinom. U slučaju da promet bude na nivou prošlogodišnjeg, krajnji bilans za 2024. će nešto opasti, a to znači da će opasti i dobit, potvrdio je koncern. „Ekonomsku situaciju i stanje na tržištu automobila i dalje obilježavaju vanredne nesigurnosti.“ Osim ratova i raznih opterećenja za lance snabdijevanja, u rizične faktore ubraja se i napetost u odnosima Kine i SAD, ali i Evrope.

U godinama tokom pandemije korona-virusa, Mercedes-Benc je zapravo snažno profitirao od činjenice da su problemi u lancima snabdijevanja ometali proizvodnju, odnosno da je u situaciji visoke potražnje za njenim vozilima firma mogla da poveća cijene automobila, i novih, ali i polovnih. Osim toga, osjetio se i efekat mjera štednje, koje je šef koncerna Kelenijus uveo još prije toga.

No, u 2023. su problemi s lancima snabdijevanja kod važnih modela, odnosno komplikovano tržišno okruženje, rezultirali padom dobiti. A i visoka stopa inflacije učinila je svoje – to je posljedica koju nije ublažila ni činjenica da su cijene sirovina u međuvremenu ipak pale. Poslovni rezultat (EBIT, odnosno dobit prije plaćanja poreza i kamata, prim. red.) tako je pao za četiri odsto, na 19,7 milijardi evra. Promet je istovremeno blago porastao na 153,2 milijardi evra, potvrđeno je iz Štutgarta. U tekućoj godini EBIT bi trebalo da padne, a spominje se minus između pet i 15 odsto.

Bolje od očekivanja

Rendita, odnosno dobit u najvažnijem sektoru, kod privatnih vozila, tokom 2023. se smanjila za dva procentna poena, na 12,6 odsto. Marža bi u ovoj godini trebalo da nastavi da padati u čitavom koncernu. Mercedes najavljuje da bi ona mogla da se kreće u rasponu između 10 i 12 odsto prometa. Proizvodni problemi koje je imao važan dobavljač Mercedesa, kompanija Boš, koja isporučuje razne sisteme za motore s unutrašnjim sagorijevanjem, posebno su „zakočili“ plasman modela GLC i E-klase.

A ti problemi konkretno pogađaju oko 100.000 vozila, njihova isporuka je prebačena na tekuću godinu. Očekuje se da bi problemi s isporukom mogli da potraju prva dva kvartala ove godine, tako da Mercedes do kraja 2024. prognozira prodaju putničkih vozila na nivou iz 2023. – odnosno oko dva miliona komada. Nešto manji sektor kombija je pak uspio znatno da poveća stopu dobiti, i to za skoro dvije trećine – na ukupni obim od tri milijarde evra. A marža je u tom području porasla s 11 na 15,5 odsto.

Mercedes je, sve u svemu, ostvario bolji poslovni rezultat nego što su analitičari očekivali. Naime, zbog teške ekonomske situacije posmatrači su procenjivali da koncern iz Štutgarta neće moći da održa vanredan poslovni trend koji je Mercedes imao proteklih godina. Kad se podvuče crta pod poslovni rezultat u 2023, njemačka kompanija je zaradila 14,5 milijardi evra, što je dva odsto manje nego u 2022. Oko 91.000 zaposlenih u Mercedesu u Njemačkoj tako će i u ovoj godini dobiti premiju u iznosi do 7.300 evra po osobi.

ms (ard/dpa)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније