Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

21. 02. 2024. 11:35

Njemačka: „Legalizacija droge je neodgovorna“

Lekari upozoravaju na opasnost od konzumiranja kanabisa

Ministri unutrašnjih poslova njemačkih pokrajina strahuju da će legalizacija kanabisa povećati organizovani kriminal. U pismu Konferencije ministara unutrašnjih poslova njemačkoj vladi (SPD, Zeleni i FDP) se navodi: „Nacrt zakona masovno olakšava ilegalnu trgovinu kanabisom i gotovo uopšte ne slabi njenu privlačnost.“ U pismo je imao uvid javni servis ARD, a o tome je ranije izvještavao i list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ministri su zabrinuti da će više ljudi koristiti kanabis kada postane legalan. Strahuju, pozivajući se na procjenu stručnjaka kriminalističke policije, da bi to tržište učinilo većim i još privlačnijim za kriminalce, jer već postoji jaka ilegalna trgovina kanabisom.

Savezni ministar misli drugačije

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD), vjeruje, međutim, da će legalizacija kanabisa oslabiti crno tržište. „Mi činimo kanabis dostupnim bez negativnih uticaja crnog tržišta i samo u veoma ograničenom obimu“, rekao je Lauterbah za list „Rajniše post“.

Predlog zakona vladajuće, tzv. „semafor-koalicije“ (SPD, Zeleni, FDP) predviđa da će ubuduće odraslima biti dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu i da mogu da uzgajaju do tri biljke kanabisa kod kuće. Pored toga, klubovima sa do 500 članova trebalo bi da se dozvoli da zajedno uzgajaju kanabis. „Ako već hoće da konzumiraju, onda je bolje da to čine čistim kanabisom iz zadruge, a ne preko dilera“, nada se ministar zdravlja Njemačke.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah podržava predloženi zakon

Više nesreća i posljedica po zdravlje

Pokrajinski ministri jasno su poručili saveznoj vladi: „S obzirom na aktuelne izazove našeg vremena, smatramo da je legalizacija droge neodgovorna. Interesi pojedinih grupa ne bi trebalo da imaju prednost nad opštim dobrom.“

Postoje i kritike u pogledu uticaja na drumski saobraćaj. „Neizbježno će biti više saobraćajnih nesreća s lakšim, ali i sa ozbiljnim posljedicama zbog uticaja kanabisa.“ Ministri unutrašnjih poslova upozoravaju i na zdravstvene posljedice, posebno po djecu i mlade, i ukazuju na kritike ljekarskih udruženja.

Njemačko udruženje ljekara prošlog petka ponovo je iznelo kritike. Predsjednik Klaus Rajnhard upozorio je na dalekosežne posljedice. Umjesto legalizacije kanabisa, Rajnhard se zalaže za mjere prevencije i edukativni rad.

Projekti iz koalicionog sporazuma

Planirano je zapravo da Bundestag sljedeće nedjelje donese zakon o legalizaciji kanabisa kako bi prva faza legalizacije stupila na snagu u aprilu. Međutim, glasanje još nije na dnevnom redu na sastancima naredne nedjelje.

Tri „semaforske stranke“ ovim zakonom žele da sprovedu projekat iz koalicionog sporazuma, za koji su se posebno zalagali FDP i Zeleni. Nacrt zakona usvojila je savezna vlada prošlog avgusta i otada su ga poslaničke grupe nekoliko puta mijenjale.

ss (ard)

 

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније