Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

12. 02. 2024. 12:33

Stubova pobjeda u ruskom susjedstvu

Aleksander Stub

Bivši finski premijer Aleksander Stub tijesnom većinom pobedio je na predsjedničkim izborima u Finskoj. Protivkandidat iz redova Zelenih Peka Havisto mnogo je bolje prošao na izborima nego što se očekivalo.

Stub je orijentisan proevropski. Zagovornik je Ukrajine i oštrog stava prema Rusiji.

„Mislim da je Finska dobila dobrog predsjednika. Aleksandre, srdačne čestitke trinaestom predsjedniku Finske. Puno sreće u radu!“ Ovako je na pobjedu bivšeg finskog premijera reagovao njegov protivkandidat, nekadašnji ministar spoljnih poslova Havisto.

Prema preliminarnim rezultatima, u nedjelju je Stub kao kandidat Nacionalne koalicije osvojio 51,6 odsto glasova.

Stub je rekao da je srećan i zahvalan što su mu Finci u tako velikom broju iskazali povjerenje, dodavši da mu je to najveća čast u životu. „Osjećam se smireno i ponizno, u isto vrijeme beskrajno srećno i zahvalno“, rekao je.

U prvom krugu glasanja prije dvije sedmice Stub i Havisto su dobili najviše glasova od devetoro kandidata.

U prvom krugu su otpali neki teškaši finske politike, poput desničarskog predsjednika parlamenta Jusija Hala-Ahoa i bivše evropskog komesara Olija Rena.

U susjedstvu Rusije

Stub će sada naslijediti Salija Ninistea – obojica su članovi konzervativne Nacionalne koalicije. Kao što je godinama uobičajena praksa u Finskoj, Niniste je vodio pomirljivu spoljnu politiku posebno prema susjednoj Rusiji.

Zbog prvobitno dobrih odnosa sa predsjednikom Vladimirom Putinom, dobio je nadimak „Putinov šaptač“.

Međutim, s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine, stav te zemlje se promijenio i Niniste je Finsku odveo u NATO – uz aktivnu podršku Havista, koji je kao tadašnji ministar spoljnih poslova pod premijerkom Sanom Marin u aprilu prošle godine potpisao pristupanje svoje zemlje NATO-u.

Svi kandidati za državni vrh najavljivali su oštar stav prema Moskvi tokom predizborne kampanje. „Neće biti političkih odnosa s ruskim predsjednikom ili ruskim političkim rukovodstvom dok ne okončaju rat u Ukrajini“, rekao je novi predsjednik Stub nedavno za Rojters.

Ovaj 55-godišnjak je posvećen dubljoj integraciji u NATO, što bi moglo uključiti i stacioniranje trupa ovog vojnog pakta u Finskoj.

Predsjednik sa više ovlašćenja

Predsjednik Finske ima relativno velika ovlašćenja pošto zajedno sa Vladom odlučuje o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, imenuje članova vlade i ima ulogu u usvajanju zakona.

On je i vrhovni komandant finske vojske. Međutim, predsjednici se uglavnom klone unutrašnje politike i posebno se ne petljaju u odnose među partijama.

Finska dijeli granicu s Rusijom dugu 1.340 kilometara. Granični prelazi duž zatvoreni su već nekoliko mjeseci, a prije samo nekoliko dana finska vlada je ovu mjeru produžila do sredine aprila.

 

Helsinki optužuje ruske vlasti da namjerno dovode tražioce azila na granicu bez potrebnih dokumenata kako bi izazvali probleme u Finskoj.

Stub, koji je bio na čelu finske vlade 2014. i 2015. godine, biće 13. predsjednik Finske od proglašenja nezavisnosti ove zemlje 1917. godine. On bi trebalo da zvanično preuzme dužnost 1. marta.

jr (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније