Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Anđelko Šubić [ DW ]

12. 02. 2024. 10:53

Ponovljeni izbori u Berlinu: Male promjene su za neke velike

Glasanje u Berlinu

Prema odluci Ustavnog suda, zbog nepravilnosti, loše organizacije i čitavog niza propusta, bilo je naloženo ponavljanje izbora na 455 od 2.256 biračkih mjesta grada-pokrajine Berlina, što obuhvata gotovo 550 hiljada građana tog grada.

Izbori su zapravo održani u septembru 2021, ali baš na dan kad je bio veliki Berlinski maraton zbog čega su se dešavali bizarni i komični propusti. Nakon tih izbora je vlast na saveznom nivou formirala koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala.

Već prošlog februara su ponovljeni pokrajinski izbori u cijelom gradu – i tu su Demohrišćani preuzeli prijestonicu – a ove nedelje (11.2.) su „ponavljači“ rekli svoje i o sastavu Bundestaga. No iznenađenja nije bilo.

Vladajuća koalicija je doduše izgubila nešto podrške, ali Socijaldemokrate i dalje ostaju najjača stranka (22,2 odsto, što je pad od 1,2 odsto). U stopu ih slijede Zeleni (22 odsto), a Liberali su osvojili 8,1 odsto.

To znači da ih je pretekla Alternativa za Njemačku sa 9,4 odsto (1 odsto više), Ljevica je sa 11,5 odsto ostala otprilike na onome što je osvojila 2021, a Demohrišćani su se popravili za 1,3 odsto i sada su na 17,2 odsto.

Ovaj put su izbori protekli mirno, a glasalo je oko 70 odsto građana. To ima posljedice i na broj poslanika iz Berlina u Bundestagu: Četvoro njih, koji su u Bundestag ušli tijesno preko stranačke liste, sada napušta parlament, a mijenjaju ih kolege iz nekih drugih pokrajina.

Opozicija vidi „jasnu poruku“

Posebnost ponovljenih izbora u Berlinu jeste da su uspjeli da smanje i broj poslanika čitavog Bundestaga: sada će ih biti još samo 735 jer su zbog gubitaka podrške Liberali izgubili jedno poslaničko mjesto koje se ne može „podijeliti“ drugim strankama.

Iako neće biti većeg uticaja na raspored mandata u Bundestagu, vladajuća koalicija koju predvodi socijaldemokrata Olaf Šolc nipošto ne može biti zadovoljna ishodom u izbornim jedinicama gdje su građani opet davali svoj glas jer su tamo gubici bitno veći, a podrška opoziciji mnogo očiglednija.

Takođe je gradonačelnik Berlina i lider berlinskih Demohrišćana Kaj Vegner izjavio da izbori jasno pokazuju „stop za vladajuću semafor-koaliciju“ i traži neka „kancelar konačno prekine ćutnju kako bi mogao ovu zemlju opet izvesti na put napretka“.

Vegner je ranije dobio ponovljene izbore na gradskom nivou

I berlinska liderka Alternative za Njemačku (AfD) u izbornim ishodima vidi „jasnu poruku“ njemačkoj Vladi protiv „deindustrijalizacije, haosa u propisima o grijanju i nekontrolisane migracije“.

Osim toga, vjeruje i da su izbori pokazali kako „nemaju učinka sve neosnovane optužbe i pravna hajka protiv jedine alternative zelenoj transformaciji.“

S druge strane, liderka berlinskih Socijaldemokrata i pokrajinska senatorka za privredu Franciska Gifaj naglašava da je SPD ostala najjača politička snaga i da se sada radi o tome da se odbrani demokratija, borit protiv siromaštva i osigura blagostanje.

Glasovi odlaze u zatvor

Ovi ponovljeni izbori nisu bili bez bizarnih detalja: nepravilnost u izbornom mjestu četvrti Pankov gdje nije bilo ključa da se otvori prostorija sa izbornim listićima je bio manji problem od činjenice da su izborni listići morali biti identični i sa istim kandidatima koji su se takmičili 2021.

To znači da se na listićima opet pojavilo ime i bivše poslanice AfD-a Birgit Malzak-Vinkeman. Ona doduše na prošlim izborima nije izabrana, ali od 2022. sjedi u istražnom zatvoru pod optužbom učestvovanja i podrške terorističkoj grupi, to jest takozvanim Građanima Rajha.

U svom izbornom okrugu je na ponovljenim izborima dobila za 0,2 odsto veću podršku i osvojila je 5,5 odsto glasova.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније