Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

03. 12. 2023. 01:03

COP28: Mnogi hoće više nuklearki, a Njemačka isključivo obnovljie izvore energije

Samit na konferenciji UN o klimi u Dubaiju, 1.12.2023.

Na Konferenciji UN o klimi u Dubaiju njemački kancelar Olaf Šolc je svom govoru pozvao na napuštanje fosilnih goriva. Svi sada moraju da pokažu čvrstu riješenost za ukidanje fosilna goriva, prije svega uglja, rekao je Šolc.

Tokom ove decenije je još uvijek je moguće smanjiti emisije gasova štetnih za klimu tako da cilj od 1,5 stepeni ostane dostižan, nastavio je on. Cilj je da se globalno zagrijavanje zadrži ispod dva stepena Celzijusa u poređenju sa predindustrijskom erom, ali ako je moguće ograničiti ga na 1,5 stepeni. I pored svih geopolitičkih tenzija, moramo požuriti, naglasio je njemački socijaldemokrata.

Olaf Šolc u Dubaiju 2.12.2023.

Konkretno, zalagao se za sporazum o dva obavezujuća cilja do 2030: utrostručiti ekspanziju obnovljivih izvora energije i udvostručiti energetsku efikasnost. Do sada se više od 110 zemalja složilo da proširi proizvodnju zelene električne energije ovim tempom.

Šolc traži refromu međunarodnih finansijskih institucija

Njemački kancelar je insistirao i na restrukturiranju međunarodnih finansijskih institucija. U Svjetskoj banci je učinjen bar neki napredak, rekao je on.

Mnoge zemlje na globalnom jugu, ali i Kina, zahtijevaju veće učešće u institucijama u kojima još uvijek dominira Zapad, kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond, kao i na nove instrumente finansiranja.

Početak rada Klima Kluba

Počeo sa radom Klima klub

Takozvani Klima klub zvanično je počeo sa radom na klimatskoj konferenciji UN COP28 u Dubaiju. Klub koje sada broji 36 članova, a koji je pokrenula Njemačka, želi da igra pionirsku ulogu u zaštiti životne sredine. „Želimo da promovišemo čist privredni rast, i to brzo“, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Klima Klub nije konkurencija mjerama Ujedinjenih nacija, već je to udruženje onih „koji su spremni da idu korak dalje“. Osnovni cilj je dekarbonizacija industrije, odnosno napuštanje fosilnih goriva u cilju smanjenja emisije gasova staklene bašte štetnih za klimu. Najprije se mora povesti računa o sektoru čelika i cementa, jer oni izazivaju većinu industrijskih emisija, rekao je Šolc.

Sprečavanje nelojalne konkurencije

Kroz razmjenu dobara, znanja i tehnologija, članovi kluba – industrijalizovane zemlje poput SAD, Japana i Njemačke, ali i zemlje u razvoju i zemlje u usponu – žele da podrže jedni druge.

Pored toga, napori u borbi protiv klimatskih promjena treba da budu matematički uporedivi kako bi se izbjegli trgovinski sukobi. Njemačka vlada želi da izbjegne nelojalnu konkurenciju do koje bi moglo doći ako njemačke kompanije ulažu u skupe, klimatski neutralne tehnologije, dok kompanije u drugim zemljama to ne čine.

Nuklearne elektrane

20 zemalja hoće više nuklearne energije

Grupa od oko 20 zemalja pozvala je na više atomske energije kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva. Grupa država zahtijevala da se kapacitet nuklearnih elektrana širom svijeta do 2050. - utrostruči - u poređenju sa nivoom iz 2020. Deklaracija takođe poziva međunarodne finansijske institucije da promovišu širenje nuklearne energije - što je trenutno djelimično isključeno u njihovim statutima.

Džon Keri

Među zemljma koje su potpisale zajedničku deklaraciju su SAD, čiji je predstavnik za klimu Džon Keri, podijelio dokument na konferenciji u Dubaiju, zatim domaćin Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Francuska, Velika Britanija, Belgija, Finska, Japan, Poljska, Švedska i Ukrajina. Deklaraciji se nisu pridružile Rusija i Kina, koje pak takođe imaju veliki broj nuklearnih elektrana.

Džon Keri je ukazao na izjave naučnika da klimatska neutralnost do 2050. „nije ostvariva" bez nuklearne energije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi takođe je pozvao na dalja ulaganja u nuklearnu energiju. Bila bi „greška" odbaciti nuklearnu energiju zbog problema sa nekim projektima. Morale bi se prevazići prepreke u finansiranju nuklearnih elektrana, rekao je on novinskoj agenciji AFP na marginama Svjetske klimatske konferencije.

Kritičari ukazuju na rizike povezane sa nuklearnom energijom, neriješene probleme odlaganja nuklearnog otpada i dugoročno visoke ukupne troškove.

SAD: Borba protiv metana - milijarde dolara za klimatske fondove

U borbi protiv globalnog zagrijavanja, SAD takođe žele da nastave sa smanjenjem emisije metana koji šteti klimi. Drugi najvažniji gas staklene bašte, metan, između ostalog, stiže u atmosferu prilikom vađenja uglja, nafte i prirodnog gasa. Iako se kraće zadržava u atmosferi, štetniji je od ugljen-dioksida (CO2).

Savjetnik američkog predsjednika Bajdena za klimu Ali Zaidi i Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavili su nove standarde u Dubaiju koji će proizvođače nafte i gasa obavezati da spriječe curenje metana. Pored toga, bušotine treba bolje nadzirati kako bi se spriječilo neželjeno curenje gasa.

Bušotine nafta i gasa, Teksas, SAD

Ovim mjerama SAD imaju za cilj da spriječe emisiju procijenjenih 58 miliona tona metana do 2038. – što navodno odgovara 1,5 milijardi tona ugljen-dioksida. Prije dve godine, Sjedinjene Države i EU pokrenule su međunarodnu inicijativu za zajedničko rješavanje problema metana kojoj se do sada pridružilo više od 150 zemalja.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris u Dubaiju je obećala da će njena zemlja uplatiti 3 milijarde dolara u Zeleni klimatski fond (GCF). Ovo bi bio prvi doprinos SAD fondu od 2014.

GCF je jedan od najvažnijih instrumenata međunarodnog finansiranja zaštite klime i prilagođavanja klimatskim uticajima u zemljama u razvoju. Industrijalizovane zemlje su zapravo obećale da će počevši od 2020. uplaćivati 100 milijardi dolara godišnje za ove ciljeve, a dio novca bi išao u GCF.

Više od 140 šefova država i vlada okupilo se na samitu ovog petka i subote u Dubaiju. Konferencija o klimi COP28 a- sa skoro 80.000 registrovanih učesnika je najveći događaj te vrste do sada. Fokus na klimatskoj konferenciji je generalno na širenju obnovljivih izvora energije.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније