Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Rozalija Romanjec [ DW ]

30. 11. 2023. 12:44

Štajnmajer u Kataru: nada i strah na Bliskom istoku

Frank-Valter Štajnmajer i Hamad Al Tani, u Dohi

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer trebalo je da posjeti samo Izrael i Oman, ali s obzirom na to da je Katar upravo posredovao u oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, želio je da lično razgovara sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

Na aerodromu u Dohi ga je dočekao državni ministar spoljnih poslova Katara Sultan Al Muraikhi, koji ga je pozdravio riječima: „Moramo pronaći rješenje za palestinski narod. Moramo da budemo jasni u vezi sa tim."

Nada za taoce

Za Štajnmajera, glavna tema razgovora bili su, prije svega, taoci. Ali, takođe je naglasio da se situacija na Bliskom istoku i u Pojasu Gaze može promijeniti samo kada Hamas „više ne bude predstavljao smrtonosnu prijetnju za Izrael”.

Njemački predsjednik se zahvalio Kataru na naporima za oslobađanje talaca i zamolio da nastavi te napore. Među više od 60 oslobođenih talaca je i 11 njemačkih državljana, ali otprilike isto toliko je i dalje u rukama Hamasa, kojeg neke zemlje, uključujući Njemačku, smatraju terorističkom organizacijom.

Frank-Valter Štajnmajer u Kataru

„Siguran sam da će Katar učiniti sve da doprinese oslobađanju njemačkih talaca", rekao je Štajnmajer nakon razgovora sa katarskim emirom. Takođe je izrazio nadu da ćemo „narednih dana čuti dobre vijesti".

Katar, najmanja država u Persijskom zalivu, u međuvremenu je postao jedan od glavnih faktora u međunarodnim pregovaračkim krugovima. Ovaj emirat ima mnogo otvorenih kanala koje drugi nemaju. Ali uloga Katara je složena – i nije baš neproblematična.

Dvije strane medalje

Jer, Katar održava bliske odnose sa političkim krilom terorističke organizacije Hamas. Osim toga, ovaj emirat je, kao i Hamas, blisko povezan sa Muslimanskom braćom. Politički centar Hamasa nalazi se u Dohi, što postavlja pitanje intenziteta odnosa Katara i Hamasa. Istovremeno, jasno je: upravo zato što Katar ima te odnose, nemoguće ga je zaobići – u tome se svi u Berlinu slažu.

Jirgen Hart, CDU/CSU

„Katar treba ocjenjivati ambivalentno, ali u ovom trenutku je neophodan kao partner. Trenutno nema alternative", rekao je za DW Jirgen Hart, portparol opozicionog poslaničkog kluba Unije CDU/CSU zadužen za spoljnu politiku.

Naravno, Katar ima „svoje sopstvene interese, koji se svode na to da se ponudi svim stranama kao posrednik od povjerenja", što ga čini „neophodnim i nezavisnim", smatra Lamija Kador, stručnjak za Bliski istok stranke Zelenih. Ona dodaje da Katar, kao mala država zmeđu dvije regionalne supersile, Saudijske Arabije i Irana, istovremeno osuđen na taj status. „U interesu Katara je da nastavi ozbiljno da ispunjava tu poziciju", kaže Kador.

Lamija Kador, stranka Zeleni

Trenutno se ne može bez Katara – i ovo nije prvi put. Njemački političari su se još 2021. obratili rukovodstvu emirata sa zahtjevom za pomoć. Tada su talibani osvojili Kabul i natjerali njemačku vojsku na haotično povlačenje iz Avganistana. Upravo su Katarci pomogli desetinama hiljada bivših lokalnih saradnika Bundesvera da bezbjedno napuste zemlju.

Njemačka opozicija smatra ispravnim da predsjednik zemlje ode u Dohu da lično izrazi poštovanje emiru zbog njegove konstruktivne uloge u teškim pregovorima sa Hamasom.

Njemačka treba da traži bliske kontakte sa Katarom, jer je to „previše važno da bi se ignorisalo", kaže Jirgen Hart i dodaje da još uvjek postoje neiskorišćeni potencijali u trgovini sa Katarom i u energetskim pitanjima i bezbjednosnoj politici.

O neophodnom jačanju ekonomskih odnosa govori i političarka Zelenih Lamija Kador. Ali upozorava da se sa tom zemljom mora razgovarati i o ljudskim pravima, ali kao ravnopravnim partnerom. „Od moralisanja s visine, na kraju profitiraju Rusija i Kina koje se sve više predstavljaju kao privlačne alternative za demokratiju", smatra Kador.

Pogled u budućnost

Njemačka opozicija traži od savezne vlade jasnu strategiju za Bliski istok „kako bi povezala arapske partnere i izgradila povjerenje", ističe Jirgen Hart. Parlamentarna grupa CDU/CSU takvu strategiju je pripremila u julu 2022. Sada je red na vladu, kaže ovaj konzervativac.

Ali u ovom trenutku, što se tiče Bliskog istoka, vlada Njemačke se manje koncentriše na strateške dokumente, a mnogo više napora ulaže u ličnu razmjenu mišljenja sa arapskim svijetom. Odmah posle brutalnog terorističkog napada Hamasa na Izrael, kancelar Olaf Šolc posetio je Izrael i Egipat. A ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je od 7. oktobra tri puta bila u tom regionu.

Ovo putovanje njemačkog predsjednika u dvije zalivske države, Oman i Katar, može se shvatiti kao dio te ofanzive. Štajnmajer želi da izgradi stabilan odnos sa Omanom. Sultan od Muskata smatra se posrednikom od najvećeg povjerenja u regionu. Nedavno je pomogao u zbližavanju Irana i Saudijske Arabije – za šta stručnjaci kažu da je važan doprinos stabilnosti u regionu.

Upravo u pogledu bliske budućnosti to može da odigra važnu ulogu. Jer ako uspije da oslobodi sve taoce i spriječi dalju eskalaciju situacije, međunarodni akteri, uključujući Njemačku, uskoro će se fokusirati na jednu fundamentalnu temu: budućnost Gaze posle rata. A tada će svaki pouzdan partner u regionu biti veoma važan.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније