Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

03. 10. 2023. 15:04

Bild: „Nikada nije bilo tako opasno kao sada“

Kod manastira Banjska 25.09.2023.

Njemački tabloid Bild u uvodu teksta navodi šta se dogodilo u nedjelju 24. septembra „kada je 30 teško naoružanih Srba na sjeveru Kosova napalo kosovske policajce. Jedan policajac je poginuo, a drugi je teško povrijeđen. U napadu su poginula trojica srpskih napadača." Navodi se i da je "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (53), koji ima bliske veze sa Rusijom i Kinom, rasporedio vojsku na granici sa Kosovom". O tome je Bild razgovarao sa stručnjacima i pitao: "Da li prijeti novi rat? Ima li Putin udjela u tome? Šta EU sada treba da uradi?"

Biler: Vojno partnerstvo Srbije u NATO staviti an led

Erhard Biler (2020)

Erhard Biler (67), general u penziji i šef Kfora kaže da su trenutna dešavanja na granici „zabrinjavajuća". „To je treći put za dvije godine da Vučić raspoređuje svoje trupe – ali nikada to nije bilo tako opasno i masovno kao sada. To mora da se završi", rekao je Biler.

„Rusija i Srbija, Putin i Vučić, oslanjaju se na zamrznute etničke sukobe na Balkanu koje mogu ponovo da pokrenu u bilo kom trenutku. Putin je očigledno aktivan dio ovog sukoba. EU i NATO moraju da uvedu sankcije Beogradu. Vojsku Srbije NATO tretria kao partnera i poziva je na vežbe. Politički moramo da nastavimo da razgovaramo, ali vojno partnerstvo sada mora da se stavi na led", rekao je Biler za Bild.

Devčić: Srbi nijesu zainteresovani da ratuju za Kosovo

Jakov Devčić (2014)

Jakov Devčić, šef beogradske kancelarije fondacije Konrad Adenauer (CDU) o raspoređivanju srpske vojske za Bild kaže da „bilo demonstracija sile i mjera odvraćanja Kosova, koje je prije nekoliko mjeseci počelo da raspoređuje svoju specijalnu policiju na sjeveru". On smatra da rat je „malo verovatan": „Većina Srba ne želi da prizna državu Kosovo ni u kom obliku, ali nije ni zainteresovana da za nju ratuje".

Devčić upozorava na „još jedno otvoreno krizno područje u Evropi neposredno prije evropskih izbora i predsjedničkih izbora u SAD - 2024. godine”: Vakum moći oko izbora na Zapadu „ograničiće našu sposobnost da djelujemo”, rekao je on. EU i KFOR bi morali da djeluju snažnije: „Bez većeg prisustva Zapada, a samim tim i Njemačke na sjeveru Kosova, neće biti mira i bezbjednosti", kaže Devčić za njemački tabloid.

Kleving: Srbija mora biti zaustavljena

Konrad Kleving

Konrad Kleving sa Lajbnicovog instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope kaže za Bild: „Ovaj put je situacija opasnija. Jer trupe bi sigurno mogle da budu iskorišćene za napade na teritoriju Kosova. Danas prvi put mislim da je novi rat moguć, iako još uvije nije baš vjerovatano da će do toga doći.”

Kleving navodi razloge za svoje mišljenje „Vučić je u govoru naciji u nedjelju ujutru rekao da se tu radi „suverenitetu Srbije i 'teritorijalnom integritetu‘ (uključujući Kosovo!), te da će Srbija pobijediti. Činjenica da su snage KFOR-a predvođene NATO-om stacionirane na Kosovu od 1999. i da im je dozvoljeno da odmah vojno intervenišu, znači da „prelazak srpske granice na Kosovo od strane srpske vojske neizbježno vodi u rat između Srbije i NATO", rekao je Kleving.

Kleving upozorava na „destabilizaciju" Evrope – i na „ogromnu sramotu za EU. Takozvani moderirani dijalog EU između Srbije i Kosova nije doveo do gotovo ničega. Srbija mora biti zaustavljena – prvo diplomatski i politički. Ali ako to bude neophodno, preko NATO-a -i vojno" kaže Kleving za Bild.

dr(bild)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније