Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

28. 05. 2023. 23:15

Turska: Izborna komisija proglasila Erdogana za pobjednika

Redžep Tajip Erdogan

Sadašnji predsjednik Redžep Tajip Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj. Time je osigurao novi petogodišnji mandat.

Predsjednik izborne komisije Ahmet Jener je saopštio da je Erdogan osvojio 52,14 posto glasova, a Kemal Kiličdaroglu 47,86 posto glasova. Prebrojano je više od 99 posto glasova. S obzirom na razliku od više od dva miliona glasova između kandidata, preostali neizbrojani glasovi neće promijeniti rezultat, dodao je Jener.

Brojanje glasova...

Erdogan se rano proglasio za pobjednika

Erdogan se još prije zvanične objave proglasio za pobjednika. Međutim, pravi pobjednik je Turska, izjavio je Erdogan pred svojim oduševljenim pristalicama u Istanbulu. On vidi rezultat kao nalog za nastavak svog predsjedničkog mandata, rekao je kao i to da će uz svoje pristalice biti „do groba".

Istanbul, 28.05.2023.

Još ranim večernjim satima njegove pristalice su ispunile ulice turskih gradova, mašući zastavama i proslavljajući izbornu pobjedu.

Njegov izazivač Kemal Kiličdaroglu je izjavio da su ovi izbori bili najnepravedniji u novijoj istoriji. Takođe je izrazio žaljenje zbog „mnogo većih problema" koji sada očekuju zemlju. Nastaviće da se bori za demokratiju.

„Uprkos svim represijama, na ovim izborima jasno je izražena volja naroda za promjenom ove autoritarne vlasti", izjavio je Kiličdaroglu.

Kemal Kilčdaroglu

Više državnika čestitalo prije zvaničnih rezultata

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je među prvima koji su čestitali Erdoganu, još prije zvanične objave rezultata. „Vaša pobjeda na izborima je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada kao vođe Turske", rekao je Putin i dodao da cijeni Erdoganov „lični doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa".

Mađarski premijer Viktor Orban takođe je već čestitao Erdoganu. Orban je u nedjelju na Tviteru napisao o „nepobitnoj izbornoj pobjedi".

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi takođe je čestitao Erdoganu prije zvanične objave rezultata izbora.

I emir Katara Tamim bin Hamad Al Tani i libijski premijer Abdul Hamid Dbaiba takođe su rano čestitali: „Dragi brate Erdogane, čestitam vam na vašoj pobjedi", napisao je katarski državnik na Tviteru.

ARD,dr

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније