Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 05. 2023. 12:09

„Air Defender 23“: Koliko će NATO manevri u junu poremetiti civilne letove?

Air Defender 2023, Luftvafe - nemačko vojno vazduhpolovstvo

Pod vođstvom Njemačke, do 10.000 učesnika iz 25 zemalja od 12. do 23. juna vježbaće vazduhoplovne operacije u evropskom vazdušnom prostoru. Tokom vikenda 17. i 18. juna neće biti letova u okviru ovih manevara.

„Air Defender 23" je izazovni scenario za vježbe vazduhoplovnih operacija NATO - bazira se na članu 5 koji se odnosi na međusobnu podršku u slučaju napada.

Njemačka u centru

Njemačka pritom ima ulogu odbrambenog čvorišta u Evropi. Vježbu je Njemačka inicirala 2018. i od tada su izrađivani planovi, a održava se pod vođstvom Njemačke odnosno njemačkog vojnog vazduhoplovstva Luftvafe.

U vježbi će učestvovati oko 250 aviona 23 različita tipa, od čega najviše iz SAD (100) i iz Njemačke (70).

Ramštajn u Nemačkoj: US Air Force C17 Globemaster

Po četiri sata dnevno za vojne avione

Manevri će se održavati uglavnom iznad Njemačke i to predviđenim koridorima.

Prema aktuelnom planu, istočni vazdušni koridor koji se prostire iznad Meklenburga-Zapadne Pomeranije, sjevernog Brandenburga i Baltičkog mora biće rezervisan za vojnu upotrebu od 10 do 14 časova, sjeverni iznad Šlezvig Holütajna i Sjevernog mora od 16 do 20 časova, a južni iznad Bavarske i Baden-Virtemberga od 13 do 17 časova.

Visine leta tokom manevra će se kretati od 2.500 do 15.000 metara i više. Niže visine neće biti korištene za misije. Niski letovi mlaznih aviona i transportnih letelica, najniže do 350 metara, planirani su samo u jednom dijelu istočnog vazdušnog prostora.

Kašnjenja civilnih aviona nisu isključena

S obzirom da se u Njemačkoj dnevno obavi oko 8.000 civilnih letova, posledice po civilni segment su neminovne okom vojne vežbe NATO sredinom juna. Stručnjaci očekuju veće posledice posebno u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu, a nešto manje u Minhenu.

Aerodrom u Frankfurtu

Zahvaljujući intenzivnim pripremama, njemačka vlada, Bundesver i vazduhoplovna industrija se nadaju da će uspjeti da spriječe haos.

„Trenutno nema planiranih otkazivanja letova", kaže Arnt Šenemann, šef njemačke kontrole vazdušnog saobraćaja. Iz sadašnje perspektive to nije potrebno, ali može se dogoditi u pojedinačnim slučajevima.

Njemačko ministarstvo saobraćaja je saopštilo kako trenutno razgovara sa saveznim pokrajinama kako bi se dozvoljena vremena poletanja i sletanja po potrebi pomerila tokom te dvije sedmice. Kako je rečeno, time žele da se izbjegnu kašnjenja aviona koji bi morali da budu preusmjereni na nepredviđene aerodrome što bi takođe dovelo do poteškoća za veliki broj putnika.

Neke savezne pokrajine su već najavile da će izdati dozvolu za noćno sletanje i poletanje.

Matijas von Randov, generalni direktor u Saveznom udruženju njemačkog vazdušnog saobraćaja, rekao je da se od proljeća vode intenzivni razgovori: „Nadam se da neće biti otkazanih letova. Ali kašnjenja su moguća".

nk(rar) dr (Bundeswehr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније