Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Bekim Šehu  [ DW ]

02. 04. 2023. 01:45

Počinje suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju

Hašim Tači u Hagu, novembra 202.

U Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu u Hagu počinje suđenje četvorici najviših komandanata bivše „Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK): Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju. Iznošenje uvodnih izlaganja je zakazano od 3. do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza započeti 11.aprila 2023.

Njih četvorica su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine. Tužilaštvo je do sada identifikovalo 312 svjedoka.

Hašim Tači je bio politički lider OVK prije i tokom rata na Kosovu 1998/99, Kadri Veselji je bio šef obavještajne službe OVK, Jakup Krasnići je bio portparol OVK, a Redžep Selimi je bio član Generalštaba OVK.

Kadri Veselji, novembra 2020 u Hagu.

Optužnica uključuje navode o protivpravnom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i ubistvu, zločinima protiv čovječnosti, kako i odgovornost za nestanak i progone ljudi.

Koje su optužbe protiv bivših vođa OVK?

Prema optužnici, navodni zločini su počinjeni na različitim mjestima na Kosovu, ali i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji. Počinioci su bili pripadnici OVK, a žrtve stotine civila i ljudi koji nijesu željeli da aktivno učestvuju u borbama.

„Grupa žrtava uključuje ljude koje je OVK, a kasnije i prelazna vlada Kosova smatrala protivnicima, uključujući Srbe, Rome i katolike – ljude za koje se sumnjalo da su sarađivali sa srpskim vlastima ili bili u kontaktu sa Srbima", navodi se u optužnici.

Po mišljenju Specijalnog suda, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi snose ličnu krivičnu odgovornost za zločine navedene u optužnici.

Jakup Krasnići, novembra 2020 u Hagu

Optužnica tereti njih i druge članove „udruženog zločinačkog poduhvata"da su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. slijedili „zajednički cilj sticanja pune kontrole nad Kosovom svim sredstvima".

U optužnici se navodi i da su Tači, Veselji, Krasnići i Selimi lično učestvovali u prijetnjama, ispitivanjima, zlostavljanjima i hapšenjima protivnika. Tužilaštvo je saopštilo da ima 56.000 dokumenata koja su predata odbrani.

Prije tri sedmice prvi put su objavljena imena nekih žrtava za koje se vjeruje da su ubijene ili nasilno otete.

Kako argumentuje odbrana?

Branioci Hašima Tačija, bivšeg političkog lidera OVK, negiraju optužbe, tvrdeći da „OVK ne bi dobila podršku međunarodne zajednice" da je, kako navodi tužilaštvo, imala zločinačke ciljeve.

Redžep Seljimi, novembra 2020 u Hagu

„Odluka Kancelarije specijalnog tužioca da OVK smatra zločinačkom organizacijom znači da bi međunarodna podrška koju je OVK dobila od svojih partnera kao što su SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka bila podrška zločinačkom planu za pokretanje sistematskog napada velikih razmjera na civilno stanovništvo. To definitivno nije bio slučaj! Nije postojao zajednički zločinački plan OVK. Međunarodna zajednica to nikada ne bi podržala", navodi se u saopštenju Tačijeve odbrane koja smatra da je optužnica zasnovana na fragmentarnom i selektivnom pogrešnom tumačenju slučajeva.

Tim odbrane Hašima Tačija najavio je da će za svjedoke dovesti osam međunarodno poznatih političkih ličnosti. To su Vesli Klark, Vilijam Voker, Bernard Kušner, Dan Everts, Majkl Darki, Džok Kovi i Stiv Benet.

„Tokom perioda koji je obuhvaćen optužnicom, tih osam svjedoka su bili međunarodne diplomate na viskom funkcijama, visoki zvaničnici NATO-a, OEBS-a, UN-a i UNMIK-a i Kosovske verifikacione misije. Svi oni su sa Hašimom Tačijem imali profesionalne i dijelom lične kontakte", navodi se u saopštenju odbrane.

Šta je Specijalni sud Kosova?

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu osnovan je odlukom kosovskog parlamenta u avgustu 2015. Tom prilikom je odlučeno i da se sjedište suda premjesti u Hag jer bi svjedoci mogli da se osjećaju ugroženim ukoliko bi se suđenja odvijala na Kosovu. Troškove Tribunala snosi EU.

Ekaterina Trendafilova

Zvanični naziv specijalnog suda je „Specijazovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova". Predsjedavajuća vijeća je Ekaterina Trendafilova, a predsjednik tužilaštva je Aleks Vajting. Sud takođe ima jedinicu za zaštitu koja garantuje zaštitu žrtava.

Zašto je osnovan Specijalni sud?

Ideja o stvaranju Specijalnog suda došla je nakon što je Savjet Evrope donio rezoluciju kojom se Kosovo poziva da istraži navode švajcarskog senatora Dika Martija, koji je 2010. optužio pripadnike OVK za ratne zločine i trgovinu organima. Tvrdnje o trgovini organima do sada nijesu dokazane, niti su dio aktuelne optužnice.

Specijalni sud Kosova u Hagu

Specijalni sud nije dio bivšeg Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju na kojem su, između ostalih, bili optuženi srpski i kosovski političari. U dva suđenja za ratne zločine protiv dvojice bivših komandanata OVK - Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni su optužbi.

Politička dimenzija ovog suda na Kosovu

Od kraja rata na Kosovu često je dolazilo do sukoba između predstavnika PDK (Demokratske partije Kosova) koju je osnovao Hašim Tači i LDK (Demokratske unije Kosova) koju je osnovao Ibrahim Rugova.

Veton Suroi, Ibrahim Rugova, Hašim Tači i Redžep Ćosja u Rambijeu, 18.marta 1999.

Bivši lider LDK Fatmir Sejdiu rekao je – ne navodeći konkretna imena – da su članovi njegove stranke, zbog svog političkog položaja tokom i nakon rata, bili žrtve osvete.

Zbog toga što se poslije rata često spekulisalo o mogućim zločinima, Hašim Tači je bio taj koji je zahtijevao da kosovski parlament formira specijalni sud koji bi razjasnio sve optužbe.

Salih Mustafa

Od osnivanja specijalnog suda u Hagu, donijeta je jedna presuda za ratne zločine: bivši komandant OVK Salih Mustafa osuđen je na 26 godina zatvora.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније