Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

30. 03. 2023. 14:02

Čarls hvali Njemce: kralj pred Bundestagom

Britanski kralj Čarls III obraća se poslanicima Bundestaga

Čarls je svoj govor pred Bundestagom započeo na njemačkom jeziku, a i tokom obraćanja poslanicima više puta je prelazio sa engleskog na njemački. Na početku je govorio o ratu u Ukrajini.

„Pošasti rata vratile su se u Evropu, ali svijet nije ostao po strani. Naše jedinstvo u odbrani Ukrajine i slobode uliva velike nade i ohrabruje“, rekao je Čarls i dodao: „Njemačka i Velika Britanija preuzele su vodeću ulogu. Donjete su odluke koje bi prije samo kratkog vremena bile nezamislive.“ On je ujedno naglasio i važnost njemačke vojne, humanitarne i finansijske podrške Ukrajini.

-pročitajte još: Kralj Čarls u Njemačkoj: približavanje Britanije Evropi

Kralj Britanije već godinama je osvjedočeni zaštitnik životne sredine i angažuje se u borbi protiv klimatskih promjena. O tome je govorio i u Bundestagu: „Inovacije su ključne u borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je i u tom kontekstu istakao važnost saradnje univerziteta i istraživačkih instituta u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Takođe je pohvalio Njemačku kao „najvažnije mjesto za pokretanje tehnoloških start-apova.“

Prethodno je opoziciona Levica kritikovala to što se Čarls III obraća Bundestagu. „Nije prikladno da se najviše demokratsko tijelo klanja monarhu“, rekao je lider stranke Martin Širdevan. „Čudno mi je i da u vrijeme inflacije i vrtoglavog rasta siromaštva, Bundestag dozvoljava da se u počasnu knjigu upiše neko ko je doslovno rođen sa zlatnom kašikom u ustima“, rekao je Širdevan.

A njegov stranački kolega Ates Gurpinar smatra da je „apsurdno dozvoljavati kralju da govori u Bundestagu. Upamtimo: monarhije su u osnovi diktature s više istorijskih šljokica“, rekao je Gurpinar i najavio da neće biti u parlamentu za vrijeme govora Čarlsa.

Nemački parlament tokom govora britanskog monarha

Šaren program u Njemačkoj

Trodnevna posjeta britanskog monarha i njegove supruge Kamile Njemačkoj ima veliki simbolički značaj: to je prvo putovanje Čarlsa III u inostranstvo kao kralja, i to još prije krunisanja koje je zakazano za 6. maj.

Prije obraćanja Bundestagu, britanskog kralja primio je i njemački kancelar Olaf Šolc, a nakon govora se za kraljevski par nastavlja prilično šaren program po Njemačkoj.

Najprije je na redu posjeta Čarlsa prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem berlinskom aerodromu Tegel, dok će Kamila najprije posjetiti projekat Berlinska gradska misija, a kasnije i Komische Oper. Kraljevski par zatim odlazi u Brandenburg, u društvu njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera. Predviđen je, između ostalog, i obilazak organske farme Ekodorf Brodovin.

Kralj Čarls susreo se i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

„Naš odnos će samo jačati“

Štajnmajer je primio kraljevski par uz vojne počasti već u srijedu ispred Brandenburške kapije. Prije toga, na aerodromu ih je dočekala počasna garda i pozdravljeni su sa 21 plotunom.

U predsjedničkoj palati Belvi je Čarls, koji se već decenijama bavi temama kao što su zaštita životne sredine i klime, kao i razvoj organske poljoprivrede, susreo i sa stručnjacima i aktivistima za energetsku tranziciju i održivost. Tu su bili i političari iz stranke Zelenih, poput ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i ministra privrede Roberta Habeka. Uveče je održan banket u čast monarha kojem je prisustvovalo oko 130 gostiju. Bila je tu, između ostalih, i bivša kancelarka Angela Merkel.

Čarls je u svom govoru na banketu u palati Belvi, koji je takođe dijelom održao na njemačkom, rekao da će se i dalje angažovati na razvoju bliskih odnose između dvije zemlje. Njemačka i Velika Britanija imaju veliki interes jedna za drugu, rekao je. „Čvrsto vjerujem da će naše veze još više jačati dok zajedno radimo na održivijoj budućnosti prosperiteta i bezbjednosti“, istakao je Čarls III i obećao: „Uveravam vas da ću učiniti sve što mogu kako bih dodatno ojačao naš odnos dok sam kralj.“

On i njegova supruga su, kaže „duboko dirnuti“ toplom dobrodošlicom u Njemačkoj u kojoj je, kako je dodao, on bio više od 40 puta. „Naravno, to pokazuje koliko su mi naši odnosi važni, ali pokazuje, bojim se, i koliko sam već dugo tu.“ Čarls je takođe pohvalio Njemačku i za to što je primila više od milion izbjeglica iz Ukrajine. To je „uvjerljiv dokaz velikodušnosti ljudi u Njemačkoj“, naglasio je britanski kralj.

Čarls i Štajnmajer sa suprugama na banketu u predsedničkoj palati Belvi u Berlinu

Štajnmajer naglašava da su veze bliske

Na tople riječi Čarlsa odgovorio je njemački predsjednik. Frank-Valter Štajnmajer takođe je istakao istorijski blisko partnerstvo Velike Britanije i Njemačke nakon dva svetska rata. „Šta god da je pred nama, znam da je naše britansko-njemačko prijateljstvo i dalje važno i da ostaje jako“, rekao je.

On se osvrnuo i na rusku agresiju na Ukrajinu. Otkako je počeo rat, odnosi Evropske unije i Velike Britanije su „bliži nego ikad“, rekao je Štajnmajer, ali i naglasio da zajednički angažman Londona i Berlina „nije sam po sebi razumljiv, posebno nakon strašne katastrofe“ koju su Njemci donjeli kontinentu u dva svetska rata.

Njemački predsjednik podsjetio je i na zvanični izlazak Velike Britanije iz EU nakon odluke o Bregzitu. „Danas, tačno šest godina kasnije, otvaramo novo poglavlje. Gledamo napred, u izmenjenim uslovima, ali ipak zajedno.“

Štajnmajer je naglasio i značaj činjenice da je Čarls III pre svog krunisanja za prvo putovanje u inostranstvo odabrao baš Njemačku. To je „veliki lični“, ali i „snažan evropski gest“, rekao je predsjednik i dodao: „To nama Njemcima mnogo znači.“

U petak 31. marta Čarls i Kamila odlaze u Hamburg gde se posjeta završava.

za (dw,dpa,rd,ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније