Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 03. 2023. 11:55

Njemačka preduzeća srednje veličine nema ko da preuzme

Težko je doći do dogovora oko kupoprodajne cene

Njemačka preduzeća srednje veličine će se u predstojećem periodu suočiti s problemom prenosa vlasničke strukture. Naime, u mnogim slučajevima upravljanje jednostavno nema ko da preuzme. To pokazuju podaci analize koju je upravo objavila Savezna kreditna ustanova za obnovu i razvoj (KfW).

Do kraja 2026. u Njemačkoj će oko 560.000 od oko 3,8 miliona porodičnih firmi biti u potrazi za nasljednikom. Prema istim podacima, njih oko 190.000 planira da napusti tržište jer nema ko da ih preuzme. Pritom bi samo do kraja ove godine oko 70.000 planiranih prenosa vlasništva firmi moglo da propadne, jer nema nasljednika, odnosno zbog toga što nema ko da preuzme preduzeće.

-pročitajte još: Njemačke firme bježe u SAD?

Nema nasljednika

Analiza se bazira na podacima iz 10.796 firmi koje su učestvovale u istraživanju. „Sve češće ćemo se suočavati s neželjenim zatvaranjima firmi. U bliskoj budućnosti to bi moglo da pogodi svako četvrto preduzeće srednje veličine koje je u potrazi za nasljednikom“, kaže Frici Keler-Gajb, glavna ekonomistkinja državne razvojne banke KfW.

Najvažniji razlog za to je nedostatak odgovarajućih nasljednika – to izjavljuju u 79 odsto ispitanih firmi. Godinu ranije to je izjavljivalo njih 76 procenata. Prepreke za uspješan prenos firmi preduzetnici vide prije svega u nemogućnosti dogovora oko kupoprodajne cijene (34%), te velikim birokratskim preprekama (28%).

Preduzeća srednje veličine su najveći poslodavac u Nemačkoj

Važnu ulogu igra i nepovoljan demografski razvoj u Njemačkoj. Generaciju tzv. „bejbi bumera“ s visokim stopama nataliteta, a koja postupno odlazi u penziju, postepeno nasljeđuje generacija s osjetno nižim natalitetom. U mnogim slučajevima, dakle, jednostavno nema potomstva.

-pročitajte još: Njemačka preskupa za industriju s velikim utroškom energije?

Tranzicija unutar porodice opet sve popularnija

Generacija preduzetnika u njemačkim preduzećima srednje veličine sve je starija. Prema podacima KfW, vlasnici firmi koji traže nasljednika u prosjeku imaju 64 godine. Trećina vlasnika starija je od 60 godina, a to je čak tri puta više nego prije samo dvije decenije.

Korona-kriza dovela je inače do toga da se nasljednici u takvim srednje velikim firmama sve češće traže unutar porodice. Prema tim podacima, 53 odsto firmi s godišnjim prometom do najviše 500 miliona eura, najradije bi se odlučilo za tu varijantu. Prije pandemije, bilo ih je 45 procenata.

Osim prenosa vlasništva u okviru porodice, prodaja spoljnim zainteresovanim stranama ili zaposlenima u samom preduzeću drugi su uobičajeni oblici prenosa firme u nove ruke. Preduzeća srednje veličine zapošljavaju više od polovine radnika u Njemačkoj i važe za temelj njemačke privrede.

nk (dpa)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније