Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

22. 03. 2023. 07:28

Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu

Ukrajinski vojnici obučavali su se za korišćenje nemačkih tenkova u oklopnih vozila u bazi u Munsteru

Njemačka će do kraja mjeseca poslati Ukrajini obećane tenkove Leopard i oklopna vozila Marder, najavio je komandant specijalnog štaba za Ukrajinu, brigadni general Kristijan Frojding. „To će“, smatra, „ukrajinske oružane snage dovesti u priliku da ponovo preuzmu inicijativu“. Oružje i municija, kako iz Njemačke, tako i iz drugih zemalja Zapada, će, prema njegovom mišljenju, bitno uticati na zbivanja na frontu: „To će već biti nešto drugo“, kaže general Frojding.

-pročitajte još: Koja je taktička korist od njemačkih tenkova?

Iako je teško doći do nepristrasnih izvještaja sa fronta, sve ukazuje na to da je situacija teška – i to za obje strane. Od jeseni nema većih pomijeranja linije fronta, uprkos ogromnim pojačanjima ruskih snaga i ogorčenoj borbi Ukrajinaca, prije svega oko Bahmuta. Da li zapadno oružje stiže prekasno?

Njemački general kaže da ne misli tako. Borbe za Bahmut jesu žestoke, ali, smatra, ukrajinska strana će sasvim sigurno krenuti u kontraofanzivu. „To se neće dogoditi 2. aprila u 8 sati ujutro“, dakle čim Ukrajinci dobiju novo oružje. Svi ti sistemi bi, naime, tek trebalo da nađu svoje pravo mjesto u strategiji Ukrajinaca i „zato ne očekujemo inicijativu u sljedećim danima, nego u sljedećim mjesecima“, kaže Frojding.

General Bundesvera Kristijan Frojding (fotografija iz 2019. kada je bio ađutant tadašnje ministarke odbrane Nemačke Ursule fon der Lajen)

Radije obuka nego spavanje

Njemački general je i sam devedesetih godina prošlog vijeka prošao tenkovsku obuku u Munsteru, dakle u istoj kasarni u kojoj se proteklih nedjelja izvodila obuka ukrajinskih vojnika u upravljanju oklopnim vozilima Marder i tenkovima Leopard. I on ih je posjetio tokom obuke i bio je, kaže, impresioniran: „Oni imaju takvu želju za znanjem i volju za učenjem, da je to za nas začuđujuće, izvanredno i izrazito impresivno“, kaže 51-godišnji njemački oficir. I nakon čitave nedjelje obuke, Ukrajinci su željeli da nastave sa vježbama čak i poslije 22 sata, kada je u stvari vrijeme za spavanje.

Ipak, general upozorava da ne može sve da se nauči za samo šest nedjelja obuke, a podsjeća i na to da se ruske snage ne smiju potceniti. I kada je riječ o ljudstvu i kada je riječ o opremi, Moskva ima ogroman potencijal. Ali, na pitanje da li će Ukrajinci u ovom ratu da pobijede, general daje veoma kratak odgovor: „Da.“

Isto se može čuti i od njemačkog ministra obrane Borisa Pistorijusa, dok je kancelar Olaf Šolc ipak oprezniji – on izjavljuje samo da „Ukrajina mora da opstane“, a Putinov rat da propadne.

Ipak, i Frojding ukazuje da to zavisi i od prijatelja Ukrajine na Zapadu. „Mi činimo sve da ih obučimo, opremimo i podržimo, kako bi onda moglo da dođe do uspješnog okončanja“, kaže general. Ukrajina jeste na početku imala i oružje i opremu, ali teško da bi opstala nakon godinu rata bez pomoći sa Zapada, uvjeren je njemački general.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus (desno) obišao je ukrajinske vojnike koji su se obučavali u Munsteru

„Bez naše pomoći neće ići“

Kao što je obećala, Njemačka će Ukrajini, osim ovih tenkova i oklopnih vozila, isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T, a tokom aprila i jedan sistem američkog Patriota. Kada je riječ o borbenim avionima, Frojding kaže da to za Njemačku „još nije pitanje“. Slovačka i Poljska su najavile isporuku Ukrajini aviona MiG-29 s kojima ukrajinski piloti imaju iskustva.

Njemačka je u stvari naslijedila eskadrilu od 24 MiG-a 29 iz arsenala bivše Istočne Njemačke, ali je ona još početkom 2000-ih prodata Poljskoj za simboličan iznos od jednog eura za svaki od 22 aviona tog tipa. Jedan se otada srušio, a jedan je zadržan kao muzejski primjerak – na kraju krajeva, riječ je o avionima izgrađenim još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Njemački general ujedno naglašava i da to najvjerovatnije neće biti kraj vojne pomoći Ukrajini. Sasvim je očigledno da je Putinova strategija „dugog daha“ i da je uvjeren da može duže vrijeme da vodi rat nego Ukrajinci. „Sada se radi o tome da mu pokažemo da nije u pravu i zato smo svi mi zaduženi da nastavimo da pomažemo Ukrajini.“

ae/kk/aš (ndr/ard)

 

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније