DW

dw.com [ DW ]

04. 12. 2022. 12:16

Iran: Raspuštena zloglasna policija za očuvanje morala

Protesti i u Berlinu

„Policija za očuvanje morala nema nikakve veze sa pravosuđem i ukinuta je od strane onih koji su je stvorili", rekao je u subotu uveče državni tužilac Mohamed Džafar Montaseri, prenosi novinska agencija Isna.

pročitajte još:Nove sankcije EU nakon smrtnih kazni u Iranu

Državni tužilac Montaseri je petak najavio da će iranski parlament i pravosuđe razmotriti zakon koji obavezuje žene da nose marame. „Parlament i pravosuđe rade" na ovom pitanju, rekao je on. Međutim, nije iznio nikakvu informaciju o tome šta bi moglo da se promijeni u zakonu.

Mohamed Džafar Montaseri, 1.12.2022.

Stotine mrtvih

U Iranu se već nedjeljama održavaju protesti na kojima su život izgubile stotine ljudi, a hiljade su uhapšeni. Savjet za nacionalnu bezbjednost Irana govori o 200 mrtvih, Iranska revolucionarna garda zvanično izvještava o 300 mrtvih.

Međutim, aktivisti za ljudska prava pretpostavljaju da je broj poginulih biti znatno veći. Iranska grupa za ljudska prava procjenjuje broj smrtnih slučajeva na oko 470, uključujući više od 60 maloljetnika. Osim toga, više od 18.000 ljudi je uhapšeno zbog učešća ili podrške protestima. Od sredine novembra iranski sudovi izrekli su smrtne kazne nekolicini učesnika protesta. Iranske vlasti pokušavaju da zaustave proteste blokiranjem interneta.

Uprkos tome - aktivisti su na internetu pozvali na dalje proteste u narednoj sedmici, prenijela je dpa.

Mahsa Amini - desno

Okidač za proteste je bila smrt 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini - koju je sredinom septembra uhapsila policija za očuvanje morala zbog navodnog kršenja pravila oblačenja žena.

Rečeno je da joj je ispod marame, poznate i kao hidžab, ispalo nekoliko pramenova kose. Amini je umrla u policijskom pritvoru samo nekoliko dana nakon hapšenja.

Značajan, ali samo prvi korak

Problem nije policija za očuvanje morala, već obaveza nošenja marama, tvitovao je jedan iranski aktivista. „Žene moraju biti u mogućnosti da se slobodno kreću bez marama", rekao je on, napominjući da je to „samo prvi korak".

Protesti u Iranu

Posmatrači kažu da, iako raspuštanje ove policije ne znači kraj obaveze nošenja marama, to predstavlja značajan korak u uspjehu pokreta u Iranu.

Dopisnica ARD-a Natali Amiri je takođe tvitovala o saopštenju Kancelarije državnog tužioca. Istovremeno je, međutim, naglasila da postoje među stanovništvom sumnje u tu najavu i da je to djelimično shvaćeno kao skretanje pažnje s daljih protesta koji su najavljeni.

Ahmadinedžadovo nasljeđe

Policija za očuvanje morala, koja od 2006. kontroliše poštovanje zahtjeva o nošenju marama na iranskim ulicama, osnovana je pod ultrakonzervativnim šefom države Mahmudom Ahmadinedžadom.

dr(dpa,afp)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије