Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 06. 2015. 17:28 >> 17:19

KOMEMORACIJA

Naučni opus Miljana Radovića-istorijska baština UCG

Danas je, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održana komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Miljana Radovića, nekadašnjeg rektora Univerziteta. Rektorka Radmila Vojvodić kazala je da se sa zahvalnošću sjećamo bogatog doprinosa koji je Miljan Radović dao za razvoj visokog obrazovanja i našoj nevelikoj, ali postojanoj univerzitetskoj tradiciji.

Ona je podsjetila na važne trenutke razvoja Univerziteta za vrijeme njegovog mandata, kao i na njegov bogati naučni rad.

"Prof. Radović pripada zlatnoj generaciji crnogorskih pregalaca prošlog vijeka – i to vremena plodnog i snažnog razvoja socijalističkog  crnogorskog društva – generaciji  intelektualaca socijalističkog kova, čije ideale ako i ne dijelite, možete  mjeriti vrijednim učincima u crnogorskom  društvu i dan danas – i neizostavno ih morate cijeniti. Častan životni put i  profesionalni i naučni opus prof. dr. Radovića ostaju unutar okvira uzornih nacionalnih sjećanja i vrijedna  istorijska baština Univerziteta Crne Gore", istakla je Vojvodić.

Profesor Radović ostaje upamćen i po društvenom i političkom angažmanu. Od 1982. do 1986. godine bio je član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a  od 1986. do 1989. godine obavljao je dužnost predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.

Od prof. dr Miljana Radovića oprostio se i Radivoje Brajović, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SR Crne Gore. On je kazao da je prof. Radović ostvarivanju velikih ideja i ciljeva socijalizma, slobode i humanizma posvetio veliki dio svog života i stvaralaštva. "Dobro je znao da se i visoki ciljevi, ideje i principi provjeravaju kroz život, kroz to koliko doprinose boljem  i srećnijem životu ljudi", istakao je Brajović.

Radović je 1959. godine diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odsjeku za geografiju. Postdiplomske studije iz oblasti turizma završio je 1962. godine, kada je izabran za asistenta na Ekonomskom fakultetu u Titogradu. U zvanje redovnog profesora izabran je 1980. godine. Objavio je i veliki broj studija, enciklopedijskih jedinica, članaka i priloga u knjigama i monografijama obajvljenim u zemlji i inostranstvu. Rukovodio je velikim brojem međunarodnih i nacionalnih projekata i intenzivno učestvovao u kreiranju turističke politike u Crnoj Gori i Jugoslaviji. Naučnu i stručnu aktivnost nastavio je na Fakultetu za turizam i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, gdje je okončao uspješnu karijeru.

Dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prof. dr Đurđica Perović je kazala da dorinos koji je prof. Miljan Radović dao u valorizaciji turističkih potencijala Crne Gore, prije svega njenog sjevernog dijela i nacionalnih parkova, nemjerljiva. "Način na koji je obavljao svoje dužnosti, iako u poslednjim godinama narušenog zdravlja, predstavlja uzor za sve nas", rekla je Perović.

Period od 1978. do 1982. godine, kada je Radović obavljao funkciju rektora, predstavlja značajnu etapu unapređenja visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Podjelom Tehničkog fakulteta dovršeno je formiranje Elektrotehničkog, Metalurškog i Mašinskog fakulteta. Iste, 1978. godine, osnovana je i Univerzitetska biblioteka, a  godinu kasnije  Institut za strane jezike.  Naredne godine  je osnovan Građevinski fakultet, a o doprinosu crnogorskoj kulturi svjedoči osnivanje Kulturološkog fakulteta na Cetinju i Muzičke akademije u Podgorici. Tada je osnovan i Institut za matematiku i fiziku, iz Više pomorske škole razvio se Fakultet za pomorstvo, osnovana je i Viša fizioterapeutska škola. U ovom periodu je na Univerzitetu "Veljko Vlahović" studiralo oko 16 hiljada studenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније