Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nena Drašković, Radio Crne Gore

27. 10. 2024. 07:45 >> 07:45
Čitaj mi:

ADVOKATI I NVO SEKTOR

Političari ne treba da brane građane od sudija

Političari ne bi trebalo da stvaraju nepovjerenje u sudstvo i da pritiskaju pravosuđe, već da ustanove uzrok problema i učine sve na pronalaženju rješenja, smatraju naši sagovornici, advokati i predstavnici civilnog sektora. Iako od sudova treba tražiti savjesno i profesionalno postupanje u svakom predmetu, miješanje u sudske odluke, kako poručuju, dovodi do nečega što je potpuno suprotno pravu i pravdi.

Rad onih koji dijele pravdu jeste podložan kritici. Naše sudstvo nije u najboljem stanju, međutim, političari ne bi trebalo da imaju ulogu Robin Huda i da brane građane od sudija, nepodijeljeno je mišljenje naših sagovornika.

Akcija za ljudska prava oštro je reagovala na poziv Demokrata svim društvenim akterima da, kako su naveli u saopštenju, dignu glas protiv neodgovornog ponašanja sudova. Reagovanje tog poslaničkog kluba uslijedilo je nakon puštanja na slobodu maloljetnika osumnjičenog za težak oblik nasilja.

Da takvi istupi političara mogu da nanesu štetu ostvarivanju ljudskih prava u krivičnom postupku upozorila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

"Neodgovorno je od Demokrata koje su vladajuća politička partija to što vrše javnu kampanju protiv sudske vlasti da bi se pritvor koristio kao instant kazna za krivična djela. To nije demokratski, to je protivno ljudskom pravu na slobodu ličnosti koje crnogorski sudovi moraju da primjenjuju", kaže Gorjanc Prelević.

Iz kluba Demokrata nijesu željeli za naš radio da prokomentarišu da li njihov poziv može biti neka vrsta političkog pritiska na sudsku granu vlasti. Uputili su nas na saopštenje u kome negiraju da su protiv sudija i pravičnog suđenja, te da ne ugrožavaju ničija prava i slobode.

Iako, kako poručuju u Sudskom savjetu, sud ne bi smio potpadati pod bilo čiji uticaj nedopustivo je, kaže član tog tijela Dražen Medojević da politička ili laička javnost arbitrira da li je neka sudska odluka ispravna ili nije.

"Niko ko ne poznaje same sudske spise i sve nijanse jednog premeta ne može da sudi da li je sudska odluka adekvatna ili nije. Tako da je to stvarno nezahvalno. Naravno da se treba vršiti pritisak i tražiti od suda da profesionalno postupa u svakom predmetu i savjesno, i nekada nije isključena i korupcija. Svako ima pravo da sumnja, ali mislim da se pretjerano vrši pritisak na sudove", kaže Medojević.

Da je definitivno u Crnoj Gori veliki pritisak politike na sudstvo saglasan je i advokat oštećene porodice iz Bara Stefan Jovanović.

Uticaj politike na odluke suda ili postupanje sudova smatra neprimjerenim i apsolutno nepotrebnim jer vrlo često, a što pokazuje i sudska praksa, pogotovo ova novija, taj uticaj zna da navede na pogrešen trag ili da odvede u pogrešenom smjeru odnosno da ima za posljedicu nešto što je potpuno suprotno pravdi i pravu.

Umjesto što nanosi štetu sudskim postupcima odnosno ostvarivanju ljudskih prava izvršna vlast trebalo bi agilnije i svrsishodnije da se pozabavi problemima u crnogorskom društvu, poručuje Tea Gorjans Prelević.

"Umjesto paušalnih napada na sud partije na vlasti treba pošteno da prispitaju da li su uradili sve što su mogle kao izvršna i zakonodavna vlast da spriječe porast nasilja među djecom i to sa tako teškim ishodima kao što je posljednji slučaj u Baru", kaže Gorjanc Prelević.

Upravo takav odgovoran odnos, kako zaključuje Prelević, put je ka rješenju problema, odnosno bezbjednijoj budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније