Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

24. 10. 2024. 15:19 >> 15:19
Čitaj mi:

PANEL DISKUSIJA

Borovinić Bojović: Ne dozvolite da oktobar prođe, a da ne odete na pregled dojki

Ružičasti oktobar, kao kampanja borbe protiv raka dojke, tokom decenija postao je simbol toga koliko savremeno društvo, i žene u njemu, mogu da budu snažne i ujedinjene kada se bore za pravu stvar, ocijenila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović na otvaranju panel diskusije o ovoj temi.

Kako je istakla, ovog mjeseca bilo je raznovrsnih promotivnih aktivnosti, kolega iz medicinske struke, ali i brojnih Vladinih i nevladinih organizacija, sve u cilju podizanja svijesti o ovoj ozbiljnoj bolesti koja ugrožava zdravlje žena. Želja je bila da i Skupština Glavnog grada da svoj doprinos jednom kvalitetnom diskusijom koja će dodatno skrenuti pažnju na ovu temu od značaja za sve.

Borovinić Bojović je ocijenila da su istinske heroine Ružičastog oktobra žene koje su izašle kao pobjednice iz susreta sa ovom bolešću, kao i one koje ovu veliku bitku biju upravo sada.

"Uvijek sa istinskim zadovoljstvom slušam ispovijesti žena koje su pobijedile kancer dojke i svaki put kada čujem neku novu priču osjetim snagu, nadu i radost, jer iznova spoznam koliko je život zapravo lijep i koliko ga treba cijeniti i biti zahvalan na njemu. Posebno priznanje želim da odam svim kolegama doktorima i medicinskim sestrama koje pružaju pomoć i podršku ženama dok koračaju teškim i napornim putem izlječenja. Njihova asistencija na tom putu, i stručna i ljudska, često bude presudna", istakla je predsjednica Skupštine.

Ona je ukazala na značaj ranog otkrivanja bolesti, koje bitno povećava šanse za uspješno liječenje.

"Lično ću biti zadovoljna ako se bar jedna žena javi na pregled inspirisana našim današnjim razgovorom, a nadam se da će zapravo biti mnogo takvih. Veliki je broj žena koje već godinama unaprijed planiraju pregled dojki svakog oktobra, i to je svakako jedna sjajna navika inspirisana upravo Ružičastim oktobrom. Često ponavljam da mi žene, da bismo mogle kvalitetno da se brinemo o svima onima koji se oslanjaju na nas, moramo najprije da se brinemo o sebi. Jedino ako smo same zdrave i snažne možemo da budemo tu za naše bližnje. Ali nije dovoljno da se samo žene brinu o samima sebi, već isto tako i društvo mora da brine o njima. Upravo je ovaj naš današnji skup svjedočanstvo da društvo to i radi. Na kraju, poruka svim mojim Podgoričankama – još ste na vrijeme, nemojte dozvoliti da ovaj mjesec prođe, a da ne odete na pregled. Svima vam želim dobro zdravlje. Jer, kao što kaže Šopenhauer: 'Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa'", rekla je Borovinić Bojović.

Panel je organizovan u saradnji sa Sekretarijatom za socijalno staranje Glavnog grada, a panelisti su bili dr Sanja Lekić, direktorka Instituta za onkologiju KCCG, Tajla Međedović, psihološkinja Instituta za onkologiju KCCG, dr Ivan Samardžić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, kao i Svetlana Mijušković, koja je podijelila svoju ličnu priču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније