Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

22. 10. 2024. 10:07 >> 10:34
Čitaj mi:

Direktorat za ribarstvo apeluje na oprez

"Oboljele ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim djelovima tijela"

Direktorat za ribarstvo u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede (MPŠV) obavještava javnost da su od Instituta za biologiju mora dobili informaciju o pojavi većeg broja oboljelih i uginulih riba, uglavnom kernji. Kako su kazali, pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim djelovima tijela.

Kako su istakli, veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode.

"Pretpostavlja se da je riječ o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine. Simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki u skladu su sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora", navode iz Direktorata za ribarstvo. 

Dodaju da je Institut dobio oboljeli primjerak bijele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog. Konačna analiza oboljeljelog primjerka biće, kažu, dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

"Apelujemo na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primijete slične primjerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza. Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavjestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza oboljelih riba", zaključili su iz Direktorata za ribarstvo u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније