Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

20. 10. 2024. 12:30 >> 12:30
Čitaj mi:

PROJEKT U Petnjici

Kuća meda kao stimulans za razvoj pčelarstva

Na lokalitetu Rosulje, nedaleko od sportskog poligona u mjestu Godočelje u opštini Petnjica, u toku je gradnja objekta koji će nosti naziv Kuća meda i čija je vrijednost procijenjena na 150 hiljada eura.

Zahvaljujući brojnim donacijama i radu i zalaganju mještana radovi se odvijaju planiranom dinamikom, uz nastojanje da se do kraja godine objekat stavi pod krov. To su za Portal RTCG potvrdili i iz Udruženja pčelara "Bihor" pojašnjavajući da je to jedini projekat takve vrste na sjeveru Crne Gore, te da će se njegovom realizacijom dati dodatni stimulans razvoju pčelarstva na ovom prostoru.

“Projektom je predviđeno da se Kuća meda, odnosno dom za pčelare gradi na dva nivoa i da služi kao mjesto za okupljanje ljubitelja pčelarstva. Pčelari će u ovom objektu moći da skladište i lageruju med, kao i svu neophodnu opremu i repromaterijal, dok će oni kojima je pčelarstvo nepoznanica moći će da dođu i vide kako teče proces formiranja meda, zašto su pčele toliko važne i da nauče nešto novo iz ove oblasti. Od ovog projekta benefite će imati svi, počev od našeg članstva, mještana Godočelja i kompletnog Bihora, kao i sjevera Crne Gore. Posebno raduje što su, uz brojne donatore, i lokalna uprava i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvidjeli da se radi o značajnom projektu i što su pomogli da njegova realizacija teče planiranom dinamikom”, kazao je Munever Halilović, predsjednik Odbora za izgradnju Kuće meda.

Da se radi o važnom projektu za razvoj pčelarstva na sjeveru Crne Gore potvrdio je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević.

“S obzirom na to da se ovo područje važi kao kraj sa velikim potencijalima za razvoj pčelarstva lokalna zajednica i predstvnici Opštine Petnjica prepoznali su značaj izgradnje jednog ovakog objekta. To je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u određenoj mjeri podržalo realizaciju ovog projekta. Vidimo da radovi teku jednom dobrom dinamikom i resorno ministarstvo će i u narednom periodu dati doprinos da se ovaj, kao i ostali projekti slične vrste, dovedu do kraja. Na taj način dokazujemo da prepoznajemo šta su potrebe sjevera Crne Gore kada je razvoj poljoprivrede u pitanju, pa i samog pčelarstva”, izjavio je Cimbaljević.

Iz Opštine Petnjica kažu da je Kuća meda velika stvar za jačanje pčelarstva na području Bihora.

“Radi se o jednom multifunkcionalnom objektu u kom će, pored pčelara, moći da borave i drugi poljoprivredni proizvođači. Objekat je zamišljen da se u njemu održavaji i sastanci, seminari i radionice, što je sve zajedno od velikog značaja za podsticaj razvoja poljoprivrede u ovom kraju jer bez primjene naučnih dostignuća i novih tehnologija ne može se na kvalitetan način doprinositi jačanju poljoprivredne proizvodnje i proizvodnji zdrave hrane”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Iz Udruženja pčelara "Bihor" ističu da su vrenmenske prilike, u dobroj mjeri, pogodovale da ove godine prinosi meda na području Petnjice budu na zadovoljavajućem nivou.

“Pčelarstvo ima dugu tradicoju na ovim prostorima. Ta tradicija se zadržala i do današnjih dana, a posebno raduje što imamo mlade ljude koji izražavaju želju da se bave ovim plemenitim poslom. To je posao koji iziskuje dosta znanja rada i strpljenja. Bude i loših godina za pčelarstvo, ali zato, poput ove, naiđu i one dobre sezone i sve to nadomjeste. A da je ova godina bila posebno medonosna ukazuju i sami pčelari koji se mogu pohvaliti dobrim prinosima meda. Nadamo se da će i naredne biti tako dobre i da će potvrditi da je izgradnja Kuće meda prava razvojna investicija”, ističu iz petnjičkog udruženja pčelara.

Čak 25 ari zemljišta potrebnog ra realizaciju ovog projekta, ranije je poklonio upravo jedan od članova Udruženja „Bihor“.
Udruženje pčelara “Bihor” koje broji 70 stalno udruženih članova sa oko dvije i po hiljade pčelinjih drštava još prije četiri godine došlo je na ideju da za potrebe članova krene u projekat izgradnje Kuće meda.

Ono što je najvažnije pčelarstvo postaje sve popularnije među mladim ljudima koji još uvijek žive na selu, a kao od usputne poljoprivrdne djelatnosti od nje može, posebno u godinama dobrog roda, veoma lijepo da se zaradi.

Portal RTCG je nedavno pisao o tome da je pčelarstvo u limskoj dolini razvijeno, a među brojnim pčelarima ima jeda manji broj i onih koji su posvećeni proizvodnji potpuno organskog meda, što podrazumijeva manje prinose, ali zato ima psoebnu vrijednost.


Tufik Softić

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније