Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

18. 10. 2024. 16:13 >> 16:13
1
Čitaj mi:

ĆULAFIĆ NA PRIMORJU

Herceg Novi: Uskoro tender za postrojenje prečišćavanje otpadnih voda

Priprema tenderske dokumentacije za postrojenje prečišćavanja otpadnih voda u Herceg Novom je u završnoj fazi.

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Opština Herceg Novi zajedno će raditi na rekonstrukciji tog postrojenja, zaštiti Plave špilje i projektima energetske efikasnosti.

Ministar Damjan Ćulafić kazao je da se danas otklanjaju administrativne prepreke i problemi koji su u međuvremenu iskrsli.

"Duboko vjerujem da ćemo uskoro imati raspisan tender za odabir najpovoljnijeg izvođača“, istakao je Ćulafić.

Kada je riječ o drugom velikom kapitalnom projektu, Ćulafić je naveo da je to izgradnja primarnog kolektora u naselju Njivice, čija je predračunska vrijednost oko 3,5 miliona eura.

„Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je kandidovalo taj projekat za kapitalni budžet za 2025. godinu. Vidjećemo konačnu odluku Vlade, ali vjerujem da ne postoji nijedan krupan razlog da se taj projekat ne nađe u budžetu za 2025. godinu i da ga uspješno realizujemo, na opšte dobro i Herceg Novog i tog naselja“, istakao je Ćulafić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić kazao je da je prioritetni projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je obezbijedilo nekih pet miliona eura za završetak tog projekta. Mi očekujemo raspisivanje tendera negdje do 1. novembra, trenutno se usaglašava projektni zadatak i ta procedura je pri kraju, kako bi mogli da otpočnu radovi za koje su sredstva obezbijeđena budžetom za 2024. godinu“, rekao je Katić.

Važna tema sastanka bila je i zaštita Plave špilje, tačnije pokretanje inicijative za sprovođenje procedure zaštite ovog lokaliteta, u skladu sa zaključcima usvojenim u lokalnom parlamentu.

„Dobili smo jedan visok stepen razumijevanja od strane ministra i mi ćemo u narednom periodu pokrenuti tu proceduru kod Agencije za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, kako bi inicijativa dobila konačan efekat. Mislim da bi trebalo već tokom naredne godine da imamo određeni stepen zaštite lokaliteta Plava špilja, koji ćemo razrađivati“, naveo je Katić.

Ministar je rekao da će Opština imati punu podršku Ministarstva kada je u pitanju pokretanje inicijative i sprovođenje procedure zaštite Plave špilje.

„Primijećeno je da postoji značajna količina otpada koji je i dalje na dnu hercegnovskog zaliva, tako da ćemo mi tokom 2025. godine kandidovati da se obezbijedi još stotinjak hiljada eura od Opštine i Eko fonda za nastavak realizacije čišćenja podmorja“, najavio je Katić.

Ćulafić je kazao da je čišćenje lokaliteta u akvatorijumu urađeno u svrhu čišćenja podmorja, a sa ciljem osvješćivanja i edukacije djece, te stvaranja temeljnih pretpostavki da o životnoj sredini brinemo u vremenima koja su pred nama.

Govoreći o neriješenom pitanju deponije u Herceg Novom, ministar Ćulafić je rekao da će se taj resor baviti tim problemom.

Tema sastanka bio je i projekat energetske efikasnosti koji podrazumijeva ugradnju nove fasade i savremenog sistema grijanja i hlađenja za zgradu Opštine.

Kako je naveo Katić, lokalna uprava očekuje subvenciju Eko fonda za realizaciju ovog projekta, ali i planira kandidovanje drugih objekata na području grada.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније