Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 10. 2024. 14:59 >> 14:59
Čitaj mi:

NEĆE LJEVAJU U CIJEVI

Mještani Mušovića rijeke najavili za nedjelju mirni protest

Mještani Mušovića Rijeke organizovaće prvi mirni protest u nedjelju 20. oktobra u 12:30 časova, kako bi, kako su istakli, ukazali na novi pokušaj devastacije životne sredine i nastavak praksi uništavanja i raseljevanje sela. Mještani danima ne dozvoljavaju izvođačima radova da počnu sa gradnjom vodovodnog sistema kojim bi se obezbijedile potrebne količine vode za piće i za osnježivanje ski staza planinskih centara "Kolašin 1600" i "Kolašin 1450", ocjenjujući da je projekat urađen netransparentno i da je štetan za građane Kolašina.

Pozvali su sve građane, Kolašince, NVO aktiviste i medije da im se pridruže, kako bi iznijeli zahtjeve i pokazali da ni Ljevaja ni Crna Gora nisu ničiji kusur, te da se praksa uništavanja i raseljavanja sela, kao i devasatacija životne sredine mora zaustaviti.

"Ovih dana se na brzinu i na silu pokušava uvesti izvođač radova u posao, dok se mještani optužuju da su protiv razvoja.
Izvođač putem raznih kanala pokušava stupiti u kontakt s nama kako bi mu omogućili da započne radove, s ciljem da kasnije tuži državu. Ovim putem mu poručujemo da nema većih i boljih zaštitnika države i đedovine od nas i nećemo mu dozvoliti da ošteti Crnu Goru ni za jedan cent. Juče smo, kao mještani Mušovića Rijeke, koji se već godinama bore za zaštitu svog sela, prirode, djedovine i zdravog razuma, uputili dopis Vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću", navode u saopštenju NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice.

U tom dopisu obavijestili su ga da su 23. aprila Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv Esmina Bećovića, direktora Uprave za kapitalne projekte, i drugih osoba, zbog sumnje u veliku korupcionašku aferu koja će prouzrokovati štetu po budžet Crne Gore u iznosu od više miliona eura.

"Naime, projekat 'Izgradnja vodovodnog sistema kojim se obezbjeđuju potrebne količine vode za piće, sanitarne potrebe, protivpožarnu zaštitu, osnježavanje ski staza planinskih centara ‘Kolašin 1600’ i ‘Kolašin 1450’ u Opštini Kolašin', sproveden je netransparentno, s neadekvatnim i netačnim podacima s terena. Javna rasprava koju je organizovala lokalna samouprava nije valjano sprovedena, niti je odgovoreno ni na jedan od više desetina prigovora koje smo kao mještani podnijeli. Takođe, nisu ispitane ni alternative, niti hidrološki potencijali Bjelasice. Ovaj izuzetno skup projekat, koji će uništiti život u našem kraju, kasnije će postati teret za građane Kolašina zbog visokih troškova održavanja, računa za električnu energiju, i drugih stavki", naglašavaju u NVO.

Kako dodaju, navođenjem zvaničnog naziva projekta "planinskih centara 1450 i 1600", sakriveno je da je to suštinski snabdijevanje vodom privatnih hotela na Bjelasici, a da se za osnježavanje ostavlja samo mogućnost.

"Kao što smo više puta ponovili niko od nas nije protiv vodosnabdijevanja Kolašina, čak mi protivljenjem ovom nerazumnom projektu upravo čuvamo ovo izvorište za neko buduće vodosnabdijevanje Kolašina. Protiv smo ovog projekta, jer će realizacijom istog voda za građane Kolašina drastično poskupiti. Hidrotehnička studija iz 2016. godine pokazuje koliko smo ozbiljno planirali i koliko se pitala 'struka' kada je donesena odluka da se pumpa voda iz Ljevaje 140l/s, a u Paljevinsku rijeku je srednji godišnji protok 240l/s", ističu u saopštenju uz poruku da Ljevaja neće u cijevi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније