Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

16. 10. 2024. 22:05 >> 22:03

O POPISU

Nacionalnosti nebitne kada je društvo u dubokoj starosti

Iako su svi nakon objave rezultata popisa proglasili pobjedu svoje ideje, statistika koju je objavio MONSTAT treba duboko da nas zabrine jer smo država čija je populacija u starosti, a u državi čije stanovništvo stari potpuno je irelevantno ko je koje nacionalnosti, poručeno je iz CDT-ovog podkasta Akcija.

Direktorka Društva statističara i demografa (DSD) Gordana Radojević ocijenila je da su najvažnije informacije koje nam je popis dao one o strukturi stanovništva po starosti broju stranaca, jer, kako navodi, one određuju sve naredne korake i pojave – i demografske i ekonomske.

„Kada je u pitanju veličina stanovništva, mali je rast od 0,6 odsto. Međutim, u ukupno stanovništvo se računaju i državljani i stranci, vidimo da ima promjena u pravcu da raste broj stranaca, a smanjuje se broj domicilnog stanovništva. To je ključna poruka ovog popisa. Važno je da na strance računamo kao na dio demografskog potencijala, ne samo ekonomski nego i demografski, oni koriste naše bolnice i škole, bitno je tako posmatrati bez obzira na državljanstvo“, kazala je Radojević.

Druga bitna informacija je, kako kaže, duboko zabrinjavajući nedostatak mlade populacije.

"Populacija do 30 godina činila je 40 odsto populacije 2011, sada čini 35 odsto i kada uporedimo vidimo da nam nedostaje preko 30.000 lica starosti do 30 godina. Šta je razlog? Ili su otišli ili zbog niskog nataliteta se nisu ni rodili“, dodala je ona.

Navodi da nedostatak mlade populacije vuče dvije vrste posljedica – demografske i ekonomske.

„Mi smo u dubokoj starosti, 15 ili 17 opština je u stanju starosti ili duboke starosti. Od društva u dubokoj starosti možemo očekivati sve što i od pojedinca koji uđe u starost. A šta možemo očekivati od pojedinca i države u starosti – ekonomska aktivnost se smanjuje, potrebe se potpuno mijenjaju, tražnja za zdravstvenim uslugama se povećava, kao i za socijalnim uslugama, penzija postaje osnovni izvor prihoda, a fond PIO osnovni izvor stabilnosti stare populacije“, poručila je Radojević dodajući da starenje populacije ne obećava dinamičnu stopu ekonomskog rasta.

„Vidimo da ova tri pitanja zbog kojih smo odlagali popis postaju nerelevantna, zato što se naše društvo smanjuje, potpuno je nerelevantno u državi koja je u stanju duboke starosti, ko je koje nacionalnosti, trka je samo ko sporije odumire“, istakla je Radojević.

Novinar Zoran Radulović ocijenio je da smo rezultate popisa dočekali u neuporedivo boljoj atmosferi nego što je bila kada je taj proces počeo.

„U oktobru prošle godine smo imali kampanju bojkota, nezadovoljstvo zajednica manjinskih naroda, nezadovoljstvo dijela nevladinog sektora koji se bavi ovom problematikom, manjak popisivača“, naveo je on.

Govoreći o kontroli procesa, Radulović je naveo da je kod nas normalno da političari kontrolišu sve.

„Doslovno sve. Onda je bilo normalno i da političari kontrolišu popis, a normalizovano je i da čekamo da nam političari kažu je li taj popis bio kako treba ili nije. Drugo je pitanje jesu li političari stvarno odradili posao koji su preuzeli. Oko toga postoje određena sporenja, jer nisu bili pretjerano zainteresovani. Imam osjećaj da su političari i ovu priču, koja je njima mnogo važnija nego nama, pripremili poprilično vješto, komunikativno, kako političari rade. Ostavili su prostor da spore rezultate, ako im se oni ne svide i ostavili su prostor da prigrabe zasluge ako vide da taj iskazani rezultat mogu da obrade tako da sebe proglase za pobjednike“, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније