Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

15. 10. 2024. 14:35 >> 14:35
Čitaj mi:

"politika proširenja ulaganje u EU"

Ivanović: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Politički akteri u Crnoj Gori su nedvosmisleno posvećeni evropskim integracijama, a više od 80% građana Crne Gore podržava pristupanje EU, saopštio je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Ivanović je otvorio Politički dijalog na visokom nivou pod nazivom „Zapadni Balkan u narednom geopolitičkom ciklusu EU: Implikacije na politiku i perspektivu reformi”, koji je održan u organizaciji Škole za transnacionalno upravljanje u sklopu Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci (EUI).
 
Događaj se organizuje u okviru šireg projekta izgradnje kapaciteta za javne funkcionere sa Zapadnog Balkana, a u vezi sa kreiranjem politika Evropske unije i razvojem vještina za podršku pristupanju regiona EU, koji EUI sprovodi uz podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje.
 
U uvodnom dijelu govorili su i Mauricio Kanfora,  direktor za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela.
 
„Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Politički akteri u Crnoj Gori su nedvosmisleno posvećeni evropskim integracijama, a više od 80% građana Crne Gore podržava pristupanje EU”, kazao je potpredsjednik Ivanović na otvaranju sastanka.
 
On je govorio o rezultatima koji su doveli do dobijanja pozitivnog IBAR-a koji predstavlja istorijsku prekretnicu i veliki korak naprijed za Crnu Goru, a može poslužiti i kao uzor i primjer za EU i druge zemlje kandidate za članstvo.  Kako su istakli, naglasio je da je plan da Crna Gora do kraja ove godine zatvori četiri pregovaračka poglavlja i da, uz nastavak sadašnje dinamike rada i postojanje dobre volje u EU i državama članicama, postane prva naredna članica do kraja punog mandata ove Vlade.
 
Ivanović je istakao da politika proširenja predstavlja ulaganje u bezbjednu i prosperitetnu Evropu koja mora biti ujedinjena kako ne bi postojao vakum u geostrateškom i političkom smislu. On je, ovom prilikom, ponovio da se Crna Gora snažno zalaže za evropske integracije regiona i da će, kada postane članica EU, nastaviti da podržava politiku otvorenih vrata i pridruživanje svih zemalja koje to žele na osnovu zasluga i napretka koji postignu.

U kontekstu bezbjednosti, osvrnuo se i na geostratešku poziciju i širi značaj Balkana u istorijskom i kulturnom smislu.
 
"Članstvo u EU takođe znači i različite benefite koje bi države Zapadnog Balkana i njeni građani imali, kao i benefite za samu EU u smislu dobijanja tržišta od nekoliko miliona ljudi, lakšeg poslovanja, slobodnog putovanja, boljeg povezivanja, itd, istakao je Ivanović. Takođe je naglasio da će evropska integracija biti katalizator saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana i da će mnoge teme koje su opterećivale međudržavne odnose izgubiti na težini", kazali su iz Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније