Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 10. 2024. 10:23 >> 10:23

Jakšić Stojanović u Berlinu

Glas mladih je ključ razvoja Zapadnog Balkana

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore Anđela Jakšić Stojanović učestvovala je na Forumu civilnog društva i Think Tank organizacija u Berlinu, gdje je govorila o ključnim pitanjima za mlade na Zapadnom Balkanu.

Na panelu pod nazivom „Pogledi mladih – kako napraviti razliku?“, ona je naglasila koliko je važno da se glas mladih čuje u okviru Berlinskog procesa i drugih rasprava o budućnosti regiona.

“Forum je organizovao Aspen Institut Njemačka u saradnji sa Udruženjem jugoistočne Evrope i uz podršku njemačkog Ministarstva inostranih poslova i okupio je više od 115 organizacija civilnog društva kako bi kroz konstruktivan dijalog oblikovali preporuke za bolje povezivanje i unapređenje regiona. Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, predstavlja ključnu platformu za regionalnu saradnju i partnerstvo sa EU, sa ciljem podrške državama Zapadnog Balkana u dostizanju evropskih standarda i ostvarivanju konkretnih koristi za njihove građane”, saopšteno je iz MPNI.

Jakšić Stojanović istakla je značaj obrazovanja kao temelja za izgradnju društva zasnovanog na znanju, inovacijama i održivom razvoju.

“Mladi su naša budućnost, a njihova energija, inovativnost i vizija su neophodni za kreiranje društva koje se može nositi sa izazovima savremenog doba. Obrazovanje im pruža potrebna znanja, vještine i samopouzdanje za to,” rekla je ona.

Naglasila je da će, u skladu sa novom strategijom obrazovanja koja se priprema u saradnji sa UNICEF-om, a uz podršku Evropske komisije, posebna pažnja biti posvećena razvoju kritičkog mišljenja, ali i podsticanju kreativnosti i inovacija kod mladih.

“Takođe, je istakla i veoma važnu ulogu nastavnika kao ključnih aktera u unapređenju obrazovanja, ističući napore Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u jačanju nastavničkih kompetencija i modernizaciji obrazovnog procesa. Uz kontinuirano stručno usavršavanje i prilagođavanje pedagoških pristupa potrebama savremenog društva, cilj je obezbijediti kvalitetno obrazovanje koje će mladima pružiti mogućnosti za uspjeh”, stoji u saopštenju.

Ona je naglasila da mladi u Crnoj Gori kroz saradnju sa nevladinim organizacijama, međunarodnim institucijama i lokalnim samoupravama aktivno učestvuju u donošenju odluka i kreiranju omladinske politike koja odgovara njihovim potrebama i ambicijama.

“Jakšić Stojanović je izrazila uvjerenje da je podrška mladima ključna za ostvarivanje strateških ciljeva u obrazovanju, zapošljavanju, digitalizaciji i naučno-istraživačkom radu, te da su mladi nosioci pozitivnih promjena. Kroz reforme, jačanje građanske svijesti i osnaživanje kapaciteta mladih, cilj je stvoriti društvo u kojem mladi imaju aktivnu ulogu u kreiranju svoje budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније