Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

10. 10. 2024. 11:31 >> 13:57
Čitaj mi:

SPORAZUM

Unaprijediti obrazovanje, istraživanja i inovacije u ključnim sferama ekonomije

Najnovijim potpisivanjem Sporazuma sa Centralnom bankom u sferi istraživanja i inovacija, sinergijom ka razvoju društva znanja, Univerzitet Crne Gore pokazuje da nastavlja istim tempom ka vlastitoj profilaciji u porodici evropskih univerziteta, saopšteno je.

"U sklopu brojnih afirmativnih aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu to je još jedan argument planskog pozicioniranja UCG. Stoga Sporazum, koji su potpisali rektor, prof. dr Vladimir Božović, i guvernerka CBCG, dr Irena Radović, zaista predstavlja optimalan okvir predstojeće saradnje na planu daljeg unapređenja obrazovanja, istraživanja i inovacija u ključnim sferama crnogorske ekonomije. Stoga je rektor Božović s punim pravom apostrofirao značaj povezivanja Univerziteta i naše najviše monetarne institucije na planu razvoja istraživačkih i obrazovnih kapaciteta UCG, što je od ključnog značaja za ekonomiju države", navodi prof dr Dragan Koprivica, koji se oglasio povodom ovog događaja.

Kako dodaje, stoga je rektor i naglasio da „ovaj Sporazum predstavlja više od formalnog okvira za saradnju – otvara vrata za konkretne projekte i inicijative, koje će omogućiti našim studentima i istraživačima da aktivno učestvuju u razvoju novih znanja, i rješavanju aktuelnih izazova, posebno u oblastima finansijskih tehnologija i zelene ekonomije“.

Ovakve ocjene podržala je i guvernerka CBCG Radović, ističući da Sporazum „omogućava direktnu razmjenu znanja i inovacija između akademske zajednice i finansijskog sektora“, pri čemu će, po njenim riječima, moći biti ostvareno neposredno uključenje i u rad CBCG kroz programe stručne prakse i istraživačke projekte, dodaje se.

"Danas više nego ikad finansijska pismenost i svijest o globalnim ekonomskim tokovima igraju ključnu ulogu u oblikovanju naše budućnosti, te stoga zajedno moramo raditi na obrazovanju novih generacija, koje će razumjeti složenost savremenih finansijskih sistema i biti sposobne da aktivno doprinesu razvoju našeg društva kroz inovacije, istraživanja i odgovorno rukovođenje“, ukazano je.

Kako je naglašeno, Sporazum će omogućiti i optimalnije organizovanje međunarodnih konferencija i simpozijuma, uspješniji proces publikovanja naučnih i stručnih publikacija od značaja za akademsku zajednicu i širu javnost, uz integrisanje digitalnih tehnologija u sferi finansija i ekonomije, kao i jačanje kapaciteta obrazovnih programa za potrebe tržišta rada, uz brojne očekivane benefite za UCG i širu društvenu zajednicu na fonu održivog razvoja Crne Gore.

"Ako uz potpisivanje ovako vrijednog Sporazuma ukratko navedemo čitav set globalnih aktivnosti UCG, onda je sasvim jasno da se na ovoj našoj najvišoj visokoškolskoj instituciji sprovodi kontinuirani proces od najvećeg značaja za ukupnu afirmaciju i globalni napredak cijele države Crne Gore. Treba svakako istaći da je rektor UCG na Univerzitet unio atmosferu tolerancije, saradnje, razumijevanja, apolitičnog djelovanja, te stoga nije bilo ni čudno što je i reizabran za rektora jednoglasno. A njegova globalna poruka studentima glasi da „velike ideje ne poznaju granice, a da one najbolje osvajaju svijet“, rečeno je. 

Upravo u tom svjetlu uvjerljivo djeluje i ocjena javnosti da se UCG, odbacujući svoj dotadašnji imidž poligona za odstrel nepodobnih profesora i studenata, tokom posljednjih godina vratio sebi putem razvojne politike, uz afirmaciju stečenih znanja, naveli su. 

"Kao rezultat tog i takvog pristupa uslijedila je i realizacija građevinskih projekata u cilju optimizacije života i rada studenata. Na pojedinačnom planu hvale vrijedan je i detalj da su još prije pola godine u Filmskom centru rektor Božović, direktorica Filmskog centra CG, Aleksandra Božović, i rukovodilac SP Film i mediji na FDU, prof. dr Nikola Vukčević, iskazali zajednički interes oko dalje popularizacije studentskog filma. Svakako, posebno treba istaći i da je prilikom dolaska delegacija stranih studenata na UCG prijemima prisustvovao premijer Milojko Spajić.Prije pet mjeseci UCG je proslavio pola vijeka postojanja u svjetlu danas nezavisnog, apolitičnog i meritornog nosioca visokih znanja i ugleda države, promovisao i Monografiju, a svečanoj akademiji među visokim zvaničnicima prisustvovali i predsjednik države Jakov Milatović i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. Milatović je tad naglasio da Univerzitet ima veliki značaj za ozdravljenje i dalji razvoj društva kao primjer jednakih šansi u vremenu za sve, uz demokratsko sazrijevanje i tehnološke promjene.Akademik Predrag Miranović je tada iznio izvrsnu globalnu ocjenu koja objedinjuje opšti trend progresivnih tokova na državnom Univerzitetu rekavši da je UCG – „postigao cilj – promijenio je Crnu Goru“, kazano je.

Rektor UCG je tada s pravom zaključio: „Ovaj jubilej je poziv svima, posebno našim studentima, da raskinu stege, koje društvo drže u zastarjelim obrascima, da svojom energijom i kreativnošću prokrče put do razvijenog i bogatog društva“, navedeno je.

"Pritom je posebno pozdravio sve one koji su gradili i nastavljaju tradiciju izuzetnosti na UCG i iskazao očekivanja da "najbolje tek predstoji“, i u tome je, iz današnje vizure, očigledno bio u pravu. Tada je, treba podsjetiti, promovisano čak šesnaest doktora nauka sa više univerzitetskih jedinica, što je još jedan snažan pokazatelj perspektiva stručne i naučne budućnosti Crne Gore na njenom putu evropskih integracija. U junu ove godine intenzivirana je i saradnja UCG sa Univerzitetom u Pečuju. Prije tri mjeseca UCG je postao i član još jedne ugledne međunarodne mreže: UNICA je zajednica vodećih evropskih univerziteta sa 53 univerziteta iz 40 glavnih evropskih gradova, koje pohađa preko milion i po studenata uz sto pedeset hiljada zaposlenih. Ovo učlanjenje od izuzetnog značaja otvorilo je široku platformu za saradnju sa najjačim evropskim univerzitetima na najvišem nivou uz razmjene ideja i praksi na unapređenju visokog obrazovanja evropskog ranga", navodi se.

Prije četiri nedjelje UCG je poentirao proces internacionalizacije i potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa kineskim Univerzitetom Shandong Jiaotong u cilju daljeg unapređenja kontakata dvije akademske zajednice.

"I ovim važnim detaljem još jednom je osmišljena dugoročna politika rektora Božovića, Senata i cjelokupne Uprave UCG na planu prepoznavanja našeg Univerziteta na međunarodnoj naučnoj sceni. A potpisani Memorandum otvorio je mogućnosti za brojne oblike saradnje na akademskim i istraživačkim projektima i interkulturalnoj razmjeni naučnih iskustava, uz razmjene studenata i predavača. Treba podsjetiti i da je Božović nedavno u Rektoratu svečano uručio prestižno zvanje „Počasni profesor“ Voganu R. Voleru iz SAD-a, s Univerziteta Minesota, jednom od vodećih svjetskih stručnjaka iz sfere numeričkog modeliranja toplotnih i hidrotermalnih procesa, industrijskog procesiranja metala, bioinženjeringa i zaštite životne sredine", saopšteno je.

Tom prilikom rektor se zahvalio profesoru Voleru na dugoj i plodnoj saradnji i doprinosu u podizanju međunarodnog ugleda UCG u razvoju naučnoistraživačkog rada, posebno u aktivnostima Mašinskog fakulteta na smjeru Energetika tokom posljednjih deceniju i po saradnje.

"Prije neki dan Organizacioni odbor Festivala umjetnosti, nauke i kulture UCG raspisao je Književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori. Dakle, afirmativne aktivnosti širokog spektra ne prestaju na Univerzitetu, koji je već odavno prepoznat kao istinsko vrelo znanja i izuzetne dinamike, za primjer svima kod nas i u regionu.Na kraju ovog sažetog pregleda značajnijih aktivnosti i dometa UCG u posljednjem periodu, vrijedi opet apostrofirati krucijalnu ocjenu akademika Predraga Miranovića da je UCG: „postigao cilj – promijenio je Crnu Goru", naglašava se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније