Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Index.hr ]

04. 10. 2024. 22:10 >> 22:09

Važan je odmor za trudnice

Otkriven novi faktor rizika kašnjenja u razvoju djece

Žene koje spavaju manje od sedam sati tokom trudnoće imaju povećan rizik od rađanja djece sa kašnjenjem u razvoju, pokazala je studija objavljena u „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)“.

Naučnici su analizirali podatke o spavanju 7.000 trudnica u Kini. Njihova djeca su testirana na kašnjenje u razvoju u dobi od šest mJeseci do tri godine.

Spavanje kraće od sedam sati tokom trudnoće može biti povezano sa povećanim rizikom od neurorazvojnih problema kod djece, pokazalo je istraživanje.

Ovo može ugroziti dJečje razmišljanje, ponašanje i učenje. Negativni efekti deprivacije sna bili su izraženiji kod dječaka.

Nedovoljan san je takođe povezan sa promjenama u metabolizmu glukoze kod majke i djeteta. Prethodna istraživanja su pokazala da nedostatak sna tokom trudnoće može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa.

Skoro 40 odsto trudnica pati od problema sa spavanjem zbog hormonalnih promjena, fizičke nelagodnosti, pojačanog mokrenja i drugih faktora. Nova studija je istakla važnost proučavanja borbe protiv nesanice kod trudnica, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније