Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

03. 10. 2024. 07:20 >> 08:06
Čitaj mi:

mup upozorava

Nestabilne vremenske prilike i obilne padavine

Područje Crne Gore danas i sjutra biće pod uticajem ciklonske aktivnosti, sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, upozorili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore. Ovaj meteorološki sistem donijeće seriju frontalnih talasa iznad Balkana, što će, kako su naveli, prouzrokovati izrazito nestabilne vremenske prilike i obilne padavine na teritoriji naše zemlje.

Očekuje se pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno umjerenu do jaku kišu, pljuskove i grmljavinu.

"Intenzivne padavine su naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana. Lokalno može pasti između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom. Od sredine dana u petak, u jugozapadnim djelovima zemlje, padavine će početi da slabe, a do poslijepodnevnih sati očekuje se prestanak padavina u većem dijelu Crne Gore. Vjetar će biti južnih smjerova, umjeren do jak, dok su u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prijepodneva, mogući udari olujne jačine. Duž obale, more će biti talasasto do veoma talasasto, s postepenim smirivanjem talasa krajem petka", navodi se u saopštenju MUP-a.

Zbog obilnih padavina, moguće su, navode, lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele.

"Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apeluje na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda", poručili su iz MUP-a.

Dali su sljedeće preporuke građanima:

"Pratite zvanična saopštenja - redovno pratite informacije i upozorenja nadležnih institucija putem medija. Pripremite se za nepogode - osigurajte vašu imovinu, posebno ako živite u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima. Izbjegavajte putovanja-ukoliko nije neophodno, izbjegavajte putovanja, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima. Budite spremni na prekide u snabdijevanju-pripremite najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama", saopštili su iz MUP-a.

Ističu da Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda.

"Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti", zaključili su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније