Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

02. 10. 2024. 17:00 >> 17:05

Mandić - Fontana

Anti-mafija odbor, po italijanskom modelu, bio bi od izuzetne koristi za Crnu Goru

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas tokom svoje zvanične posjete Republici Italiji sa Lorencom Fontanom, predsjednikom Predstavničkog doma Italije. Tokom sastanka istakao je da je ključna borba koju trenutno vodi naša zemlja ona protiv organizovanog kriminala i korupcije, a najvažnije je da zakonodavni okvir bude u potpunosti usklađen sa potrebama tužilaštva i organa reda i zakona. 

Kako navode u saopštenju, Mandić je naveo primjere zakona koje su tokom njihove borbe sa mafijom kreirale i usvojile kolege iz Italije. Poručio je da su, otkad je promijenjena vlast, razdvojeni izvršioci kriminalnih djela i vlast, te da Crna Gora ne želi da propusti tu šansu.

Mandić je dodao da je ideja o formiranju parlamentarnog anti-mafija odbora, po modelu koji je korišćen u Italiji, od izuzetne koristi za Crnu Goru, dodavši da bi u tom pravcu pozitivan korak bio i predlog bilateralnog protokola o saradnji između Predstavničkog doma Italije i Skupštine Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala, što bi podrazumijevalo studijske posjete i obuke. 

Tokom sastanka, predsjednik Mandić je italijanskog kolegu upoznao i sa ambicioznim planom naše zemlje da do kraja godine zatvori četiri EU pregovaračka poglavlja, dok bi zatvaranje svih poglavlja trebalo da bude realizovano do kraja 2026. godine.

Fontana je poručio da je sada pravi trenutak da dvije zemlje ojačaju saradnju, jer je Italija zemlja koja može mnogo da pomogne Crnoj Gori, zahvaljujući sopstvenom iskustvu, pozivajući se na odličnu saradnju parlamenta Italije sa Evropskim parlamentom.
Predsjednik Mandić je na sastanku istakao i da Crna Gora dugo nije bila u prilici da se suoči sa daljom prošlošću, a ne samo sa ratovima s početka devedesetih. Tako je otvorena tema ratnih zločina počinjenih od strane komunističkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata. 

Predsjednik Fontana je rekao da će u razgovorima sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom odbrane i detaljno razraditi naredne korake u vezi sa tom temom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније