Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

01. 10. 2024. 15:13 >> 16:50
Čitaj mi:

gutić

"Stvorimo okruženje u kojem starije osobe mogu živjeti dostojanstveno"

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić poručio je da je njihova odgovornost stvoriti okruženje u kojem starije osobe mogu živjeti dostojanstveno. On je danas posjetio Dom starih "Garbovac" u Risnu, a kako je saopšteno iz njegovog resora, posjeta je imala je za cilj da se naglasi važnost podrške starijim osobama i unapređenja njihovih uslova života.

Tokom posjete, Gutić je, navode, razgovarao sa direktorom Doma, Srđanom Dragomanovićem, o trenutnim uslugama i izazovima s kojima se dom suočava.

Dragomanović je istakao zabrinjavajući problem odlivanja kadra, naglašavajući da mnogi zaposleni prelaze u zdravstvene i obrazovne ustanove usled povoljnijih koeficijenata. Ova situacija dodatno otežava rad doma i smanjuje kvalitet usluga koje se pružaju korisnicima.

Ministar Gutić je ovom prilikom obišao i smještajne kapacitete doma i upoznao se sa svakodnevnim životom korisnika.

"Naša odgovornost je da stvorimo okruženje u kojem starije osobe mogu živjeti dostojanstveno", istakao je Gutić.

On je dodao da je važna kontinuirana podrška kako bi se starijim osobama obezbijedili bolji uslovi za život. Takođe je naglasio da se radi na novom Zakonu o zaradama, nakon čijeg usvajanja se očekuje ujednačavanje zarada, što će, dodaju, doprinijeti rješavanju problema kadrova.

Dragomanović je upoznao Gutića s projektom izgradnje novog objekta za smještaj 52 korisnika na mjestu sadašnjeg „H“ paviljona.

Poručuju da će Ministarstvo učestvovati u troškovima izgradnje, a sredstva su, kako navode, obezbijeđena iz nepovratnih sredstava KfW banke. Objekat će biti izgrađen po svim savremenim standardima kada je riječ o zbrinjavanju starijih građana.

Gutić je potom prisustvovao ceremoniji povodom obilježavanja Međunardnog doma starijih osoba i tom prilikom kazao:

“Vi ste temelj našeg društva i temelj kako se životna mudrost može prenijeti na buduće generacije. Zajedno ćemo raditi na tome da vaši dani budu ispunjeni ljubavlju, pažnjom i poštovanjem koje zaslužujete", istakao je Gutić. 

Nakon posjete Domu starih "Garbovac", Gutić je posjetio i Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva. Tokom sastanka s direktoricom Mirelom Kovačević, istaknuta je potreba za obezbjeđivanjem dodatnog prostora za područnu jedinicu Budva, s obzirom na trenutne kapacitete centra.

Iz resora socijalnog staranja, brige o porodici i demografije poručuju da je ministar najavio da će inicirati razgovore s vladinim i lokalnim čelnicima kako bi se ovaj problem što prije riješio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније