Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

01. 10. 2024. 09:01 >> 09:09

Grant Evropske komisije

Ekonomski fakultet vodiće inovacije u oblasti visokog obrazovanja na Balkanu

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore drugu godinu zaredom dobitnik je granta kao koordinator Erasmus+ projekta izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za period 2021-2027. Fakultet će voditi inovacije u oblasti visokog obrazovanja na Balkanu.

Kako objašnjavaju u saopštenju, projekat "Web3 Innovation HUB", čija ukupna vrijednost iznosi 890.000 eura, planiran je za realizaciju u naredne tri godine.

“Ovaj projekat predstavlja izuzetnu priliku za Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore da vodi inovacije u oblasti visokog obrazovanja na Balkanu. Kroz Web3 Innovation HUB stvorićemo platformu za razvoj novih vještina, preduzetništva i saradnje među regionalnim institucijama i industrijskim partnerima,” ističe docentkinja Tamara Backović.

Projekat "The Web3 Innovation HUB (W3IH)" osmišljen je kao odgovor na sve veći značaj koji Deep-Tech industrija, a posebno Web3 tehnologija, ima u oblasti obrazovanja i naučnog istraživanja. Web3, ili Web treće generacije, predstavlja novu fazu razvoja interneta koja omogućava korisnicima da sami kontrolišu svoje podatke i interakcije, donoseći veći stepen privatnosti, sigurnosti i slobode na mreži.

U osnovi Web3 tehnologije nalazi se blockchain, koji omogućava sigurne i transparentne digitalne transakcije bez posrednika. Deep-Tech se odnosi na tehnološke inovacije zasnovane na naprednom naučnom istraživanju i inženjerskim rješenjima, uključujući vještačku inteligenciju, napredne algoritme, IoT uređaje i druge sofisticirane tehnologije.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju veliki potencijal za dalji tehnološki napredak, ali se suočavaju sa nedostatkom vještina i infrastrukture potrebne za primjenu Deep-Tech/Web3 tehnologija. Kako navode, projekat ima za cilj unapređenje regionalne inovativnosti i preduzetničkih kapaciteta na Zapadnom Balkanu kroz razvoj Web3 i preduzetničkih vještina, podsticanje zelenih blockchain rješenja i stvaranje decentralizovane naučne (DeSci) zajednice.

"Partneri na projektu će uspostaviti regionalni Web3 Inovacioni HUB koji će se fokusirati na tri ključna segmenta: razvijanje i implementaciju novih Web3 predmeta u nastavnim planovima visokoškolskih institucija kako bi se unaprijedile vještine studenata i nastavnog osoblja u regionu Zapadnog Balkana, osnivanje Web3 startap inkubatora sa fokusom na razvoj zelenih blockchain rješenja, te uspostavljanje mreže decentralizovane nauke (DeSci) za izgradnju istraživačke zajednice koja će koristiti DeSci alate i podsticati inovacije", navode u saopštenju UCG.

Akademski partneri na ovom projektu uključuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Splitu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet u Mostaru i Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Industrijski partneri su UBIK (Udruga za Blockchain i Kriptovalute) iz Hrvatske, Attic42 i Moonstruck iz Srbije, NVO Digitalizuj.me iz Crne Gore, kao i INTERA Tehnološki park iz Mostara.

Erasmus+ CBHE je jedan od najkompetitivnijih i najprestižnijih evropskih programa usmjerenih na modernizaciju visokog obrazovanja i jačanje partnerstava između naučnih institucija u regionu. Podsjećamo da je Ekonomski fakultet UCG prošle godine, takođe kao koordinator, dobio Erasmus+ grant za projekat "Promovisanje internacionalizacije visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za studijske programe na engleskom jeziku (ME-Study in English)", čiji je cilj povećanje broja studijskih programa na engleskom jeziku i jačanje međunarodne saradnje crnogorskih univerziteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније