Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

29. 09. 2024. 16:12 >> 16:15
Čitaj mi:

MUSTAFIĆ U ZAGREBU

Interes Bošnjaka je prosperitet država u kojima žive

Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i predsjedavajući Regionalnog Ureda koordinacije vijeća, učestvovao je u radu Svečane akademije u Zagrebu, povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka.

On je kazao da se obilježavanjem Dana Bošnjaka zajednički prisjećaju dana kada je na Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine, donijeta odluka o “reafirmaciji istorijskog i tradicionalnog imena Bošnjak i imena maternjeg bosanskog jezika”.

“Samospoznaja je donijela sazrijevanje nas samih, u našoj svijesti, ali i svijesti drugih o nama. To je proces koji nije dovršen, ali je jasno da su Bošnjaci narod koji neće dozvoliti nikome da ga ispiše iz istorije. Mi danas živimo u više država regiona, na svojim vjekovnim ognjištima, autohtoni u BiH, Crnoj Gori, u Srbiji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji. Naše milionsko iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi dio je naroda čije kulturno bogatstvo premašuje brojnost i granice”, naglasio je u prigodnom gvooru na Akademiji Mustafić.

Mustafić je naglasio da je njihov interes prosperitet država u kojima žive, kao i stabilnost, povezivanje, saradnja i euroatlanska integracija regiona.

“Odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica i suprotstavićemo se bilo kojoj nazadnoj ideologijji i svakoj reviziji istorije. Možda neki zamišljaju neke svjetove po svom nahođenju, ali mi poručujemo da Bošnjaci, gdje god bili, sebe vide jedino u civiliziranom svijetu i demokratski uređenim evropskim društvima. Potrebno je izgraditi i zajedničku instituciju, koja bi u kulturološkom I identitetskom smislu bila naše matično društvo, objedinjujući sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u smislu društvene angažovanosti, te istraživanja, čuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine. Na tom polju naša vijeća na čelu sa Uredom za koordinaciju, čine značajne korake”, zaključio je Mustafić.

Domaćin manifestacije bilo je Bošnjačko vijeće Hrvatske, u suorganizaciji sa regionalnim Uredom za koordinaciju bošnjačkih vijeća i pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske. Svečanoj akademiji u Zagrebu prisustvovali su brojni zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније