Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

26. 09. 2024. 11:36 >> 11:36
Čitaj mi:

RAKOČEVIĆ

Članstvo će pred svake izbore čuti šta imamo da kažemo o onima od kojih im zavise plate

Trenutak podnošenja krivične prijave i prijave Upravnoj inspekciji protiv ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić je namjerno izabran, ističu u Sindikatu uprave i pravosuđa. Dodaju i da su još u februaru na protestu ispred Vlade Crne Gore poručili da će pred svake buduće izbore pozvati članstvo da čuju šta imaju da im kažu u odnosu na poteze onih od kojih zavise plate i položaj zaposlenih u upravi i pravosuđu.

Kako navode u odgovoru na reagovanje ministrake Nišić, na protestu koji su organizovali ispred zgrade Vlade Crne Gore 1. februara, kao i u mnogim drugim javnim nastupima, najavili su da će pozvati članstvo i sve zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu sa njihovim porodicama, da u svim budućim izbornim ciklusima čuju šta iz Sindikata uprave i pravosuđa imaju da im kažu.

"Gospoda iz Vlade nisu nam uvećala koeficijente u iznosu od 10% koje su bili obavezni po osnovu Granskog kolektivnog ugovora, zašto smo podnijeli kolektivnu tužbu, a takođe ne planiraju da uvećaju novih obavezujućih 10% od januara 2025. godine. Namjerno i svjesno uvaženi predstavnici vlasti blokiraju funkcionisanje Stambene zadruge Odgovornost za koju je izdvojeno budžetom milion eura za ovu godinu i čiji su osnivači Vlada i naš sindikat, a samim tim direktno ugrožavaju i utiču na rješavanje stambnih prilika, krucijalnog problema zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu. I po ovom osnovu veoma brzo ćemo postaviti pitanje pred pravosudnim organima", navode se u odgovoru koji potpisuje predsjednik Sindikata Nenad Rakočević.

Novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kako navode, planiraju da uzmu iz granskih kolektivnih ugovora mogućnost pregovaranja koeficijenata svima u javnom sektoru i da sami odlučuju o platama, eliminišući time socijalni dijalog, koji sa našim sindikatom do sada nije ni postojao.

"Nisu uvećali plate svim radnicima Crne Gore u obećanom iznosu od 25%, već su nam uzeli od budućih penzija 5% naših para, i sami odlučili da nam ih konveruju u neto iznos, za gro zaposlenih to je iznos od 30 do 50 eura, a hvaleći se da su ispoštovali obećano, što predstavlja jednu klasičnu političku predizbornu obmanu. Uzeli su nam naših 5,5% od doprinosa za PIO koje su kao posladavci bili u obavezi da uplaćuju, gdje su na taj način sa računa svih zaposlenih u javnom sektoru, oteli godišnje 50 miliona eura. Prevedeno, ova Vlada i vladajuća koalicija programom Evropa 2 gotovo izdvajaju ništa sredstava, a uzimaju nam pomenutih 50 miliona eura, što znači da isti ustvari zarađuju ovim programom, još jedna prevara. Svima nama budućim penzionerima penzije će biti manje, nisu linearno uvećali penzije i plate ostalima u odnosu na minimalnu zaradu i minimalnu penziju i time napravili dugogodišnji haos i diskriminaciju među radnicima i penzionerima Crne Gore. Natovarili su na pleća radnika i građana istrošena od svakodnevne inflacije, godišnje najmanje 400 miliona eura, sve zbog njihovih neispunjenih obećanja, a sa druge strane iz političkih i ličnih interesa. Sve ovo i još mnogo šta drugo je obećano, a nije ispunjeno", navode u odgovoru.

Kako navode, zar ministarka Nišić misli da oni mogu da se igraju katastrofalno loše politike koja direktno utiče na radnike javne uprave i pravosuđa, odnosno na radnike Crne Gore, a da se sindikati boje i budu nijemi.

"Sindikati itekako treba da se bave politikom koja nam pruža najgore moguće rezultate i scenarije, koja je napravila najveći mogući haos i javašluk u državnom sistemu do sada. Ministarka Nišić na naše optužbe prvo treba da dokaže svoju nevinost, što je prosto nemoguće, pa tek onda da podnosi kojekakve prijave. Svojom izjavom o lažnom prijavljivanju, direktno sa pozicije moći, već je počela da vrši pritisak na pravosudne organe. Onaj ko radi nezakonite radnje treba da odgovara, pa bio on i ministar. Podsjetićemo ministarku da je skoro, pa identične tvrdnje i optužbe prema našem sindikatu imala i čuvena bivša direktorica ASK-a, pa je zahvaljujući samo nama, dobila što je zaslužila i završila gdje je završila", poručili su u odgovoru.

Sindikat uprave i pravosuđa, naglašavaju, nije igračka vlastodržaca kao Savez sindikata.

"Borili smo se na iste načine u najtežim vremenima, pa nećemo stati ni sada ni u budućnosti. Mnogo opasnije i moćnije garniture od vas su pokušale da nas slome, pa nijesu uspjele. Pozivamo sve moguće naučnike da daju sve od sebe i konačno nađu lijek protiv bolesti koja se zove funkcija moći, jer je kod nas u Crnoj Gori dobila razmjere ogromne epidemije" zaključuju u Sindikatu uprave i pravosuđa.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније