Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

23. 09. 2024. 19:43 >> 19:42
Čitaj mi:

VUKČEVIĆ I BJEKOVIĆ

Detaljnije procjenjivati razloge i ciljeve blokada saobraćajnica

Blokade saobraćajnica jedan su od načina na koji građani sve češće izražavaju nezadovoljstvo i traže svoja prava. Tokom proteklog vikenda najavljene su čak tri blokade puta, prema Cetinju, Danilovgradu i Baru. Da je pravo na protest neprikosnoveno, saglasni su naši sagovornici, ali tvrde da bi Uprava policije trebalo detaljnije da procjenjuju razloge i ciljeve najavljenih okupljanja i da ograniči ili zabrani ona koja u kontinuitetu ugrožavaju prava i slobode drugih građana.

Protesti mještana Crmnice, Lješanse nahije, Tuzi, danilovgradskog sela Strahinjići, nikšićkog naselja Straševina, radnika Košute, kao i dvopreradjivača sa sjevera, samo su neka od okupljanja kojima smo svjedočili u posljednjih nekoliko mjeseci. Svoje nezadovoljstvo iskazivali su blokadom nekih od najfrekfentnijih saobraćajnica.

Pitanje je – gdje se graniči pravo na protest jednih sa pravom na slobodu kretanja drugih.

Advokat Miloš Vukčević kaže da misli da se u ovom slučaju malo pretjeralo.

"Bez obzira što se ovo pravo garantuje i što svaki građan ima pravo da protestuje, čak evo kaže vam i ona okupljanja koja nisu prijavljena i njih država treba dozvoliti, to su tzv. spontana okupljanja, ali u svakom slučaju ne može se preći i na onu drugu stranu da se u potpunosti dozvoli svako okupljanje i da se na taj način remete uobičajna, odnosno pravo na slobodu kretanja svih građana", kaže Vukčević.

Da je buđenje građanske svijesti djelotvorno za svako demokratsko, pa i crnogorsko društvo, smatra ombusman Siniša Bjeković.

Poručuje, međutim, da se mora pažljivo odmjeriti balans između potrebe za javnim okupljanjem i društvenim interesom.

"Ali bi isto tako bilo dobro da se tom prilikom razmišlja i o tome na koji način i kako obezbjediti alternativu za ostvarenje prava i sloboda drugih lica, ne samo onih koji se okupljuju u konkretnom slučaju. Ono što mora da ima apsolutni, da tako kažem, interes, to je recimo pristup objektima kakvi su objekti zdravstvene zaštite, kakvi su sudovi, dakle svi oni držani objekti u kojima se odvija svakodnevni život građana", ističe Bjeković.

Zato naši sagovornici smatraju da nedležni u prvom redu Uprava policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se prijavljuju okupljanja moraju detaljnije cijeniti legitimnost zahtjeva i ciljeva zbog kojih se organizuju protesti.

"Tako da mislim da bi tu zaista trebao organ nadležni da bude malo proaktivniji i da baš nije da je svako mirno okupljanje u tom slučaju u dužem vremenskom periodu, da ga ne bi trebalo prekinuti, a da bi se spriječilo ugrožavanje prava drugih građana", naglašava Vukčević.

Bjeković dodaje da se moraju uspostaviti određeni standardi.

"Bojim se da ih za sada još uvijek nismo uspostavili na potrebnom nivou i ako već govorimo o tome da organi policije odnosno i Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da nađe neki balans, ipak bi taj balans morao na kraju krajeva da bude provjeran od strane nadležnih sudova, u protivnom nećemo imati odgovarajuću i konkretnu sudsku praksu ili pozitivnu praksu ni po jednom pitanju", zaključuje Bjeković.

Do tada čije je pravo jače - nezadovoljnih građana da protestuju ili drugih da se slobodno kreću zavisiće samo od ishoda pregovora sa nadležnima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније