Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

18. 09. 2024. 17:50 >> 17:53
Čitaj mi:

u Kući Iva Andrića

Dan Interreg saradnje obilježen u Herceg Novom

Ministarstvo evropskih poslova, u okviru Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, danas je u Herceg Novom obilježilo Dan Interreg saradnje, u cilju promocije rezultata projekata i programa evropske teritorijalne i prekogranične saradnje.

Na početku događaja održan je sastanak između ministarke evropskih poslova Maide Gorčević, predsjednika opštine Herceg Novi Stevana Katića i šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingvea Engstroma.

Gorčević izrazila je zadovljstvo što se sastanak organizuje u Kući Iva Andrića, navodeći je kao primjer uspješnog korišćenja fondova Evropske unije.

„Posebno mi je drago što sam imala priliku da predsjednika Opštine i njegove saradnike upoznam sa predstojećim pozivima programa saradnje koji se finansiraju fondovima EU, ali i da razgovaram o svim izazovima sa kojima se susreće Opština Herceg Novi. Vlada Crne Gore i Ministarstvo evropskih poslova, u saradnji sa Delegacijom EU, stoje na raspolaganju Opštini Herceg Novi kako bi i u narednom periodu nastavili da uspješno koriste sredstva EU “, istakla je Gorčević.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je Opština Herceg Novi u prethodnim godinama realizovala brojne projekte prekogranične saradnje, uključujući i projekte sa partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Opština Herceg Novi će i u narednom periodu nastaviti da aktivno koristi evropska sredstva, uz nastavak veoma dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova. U tom smislu, dogovorili smo da u budućnosti zajednički organizujemo obuke za službenike lokalne samouprave kako bismo ojačali kapacitete za pripremu i sprovođenje projektata koje finansira Evropska unija,“ kazao je Katić.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom kazao je da je Dan Interreg saradnje prilika da razgovaramo o značajnim postignućima i slavimo uspjeh brojnih prekograničnih, transnacionalnih i međuregionalnih programa saradnje koje finansira EU.

„U saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u proteklih 15 godina smo uspješno realizovali stotine različitih projekata širom Crne Gore, i posvećeni smo nastavku ovog rada i u budućnosti. Ovi projekti imaju za cilj transformisanje lokalnih zajednica u konkurentne, inovativne, pametnije, otpornije i zelenije regije. Te transformacije će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanih usluga za građane i turiste, čistijih okruženja i brojnih drugih koristi za lokalno stanovništvo“, kazao je Engstrom.

U okviru obilježavanja Dana Interreg saradnje održana je zajednička pokazna vježba službi zaštite i spašavanja Herceg Novog, Konavala i Trebinja. Ove službe su intenzivno sarađivale u okviru projekta „Flood & Fire“, koji je sufinansiran kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније