Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

17. 09. 2024. 06:45 >> 06:44
Čitaj mi:

NOVAC NA POSEBNOM RAČUNU

Od ekonomskog državljanstva 18 miliona eura za nauku i inovacije

Za dvije godine od ekonomskog državljanstva uplaćeno je 18 miliona eura na poseban račun Fonda za inovacije Crne Gore. Taj novac trebalo bi da bude utrošen za razvoj inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.

To se navodi u Izvještaju o radu Fonda za inovacije Crne Gore i Finansijskom izvještaju za 2023. godinu.

Kako navode u Fondu, važan izvor finansiranja inovacija u Crnoj Gori predstavljaju donacije iz programa ulaganja od posebnog značaja za privredu.

U izvještaju se podsjeća da je izmjenama Odluke o ekonomskom državljanstvu od 30. decembra 2021. godine, svaki aplikant bio obavezan, između ostalog, da uplati 100.000 eura na escrow račun namijenjen razvoju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.

Prema jasno definisanim pravilima, tek nakon odobrenja državljanstva aplikantu, sredstva se prenose na žiro-račun Fonda.

Kako se navodi u dokumentu, Fond ne može samostalno donijeti odluku na koji način će koristiti ta sredstva, već je u obavezi da predloži Vladi kako bi bilo najbolje usmjeriti sredstva akumulirana na ovaj način.

“Zaključno sa 31.12.2023. godine, na žiro-računu Fonda koji je otvoren kod Hipotekarne banke, specijalno za ove namjene, deponovano je ukupno 18.400.000 eura. Smatramo da je to izuzetno važan potencijalni izvor finansiranja inovacija, a u budućnosti i nauke u Crnoj Gori”, navodi se u Izvještaju.

U dokumentu piše i da je u 2023. godini, Fond finansirao 68 projekata u iznosu od oko dva miliona eura.

“Kada je riječ o mentorskoj i finansijskoj podršci startap zajednice, Fond je u okviru Programske linije podrške ranoj fazi startapova finansirao 14 projekata u iznosu od 463.420 eura.

Programska linija za provjeru koncepta podržava projekte koji se nalaze u ranoj fazi tehnološke spremnosti i u okviru ove linije je finansirano sedam projekata u iznosu od 236.010 eura.

“U okviru Programa za jačanje inovativnosti novoosnovanih ili postojećih MMSP finansirano je osam projekata u iznosu od 986.488 eura. Kroz program Vaučeri za patentnu zaštitu finansirano je 14 prijava u iznosu od 33.272 eura”, stoji u dokumentu.

U okviru Programske linije za podsticanje inovacione kulture, Komisija je pozitivno ocijenila devet projekata kojima je dodijeljeno ukupno 50.000 eura, dok je za programsku liniju za realizaciju edukativnih programa u oblastima pametne specijalizacije izdvojeno 84.100 eura za 10 projekata.

Pored sedam programskih linija koje se finansiraju iz budžeta Fonda, tokom 2023. godine je otvoren je i Javni poziv za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji.

“Ovaj program predstavlja međuresornu saradnju tri ministarstva: Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva energetike i rudarstva, a Fond je prepoznat kao implementaciono tijelo”, navodi se u Izvještaju.

Pored toga za implementaciju pilot faze ovog Programa za 2023. godinu obezbijeđeno je miliona eura iz sredstava Ministarstva ekonomskog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније