Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 09. 2024. 12:32 >> 12:32
1

ALARMANTNA SITUACIJA

U Andrijevici svega 28 đaka prvaka, prvi srednje upisalo 18 učenika

Prvi razred Srednje mješovite škole u tri odjeljenja ove godine upisalo je tek 18 učenika, što ukazuje na to da je situacija u pogledu migracija i raseljavanja sa sjevera poprimila dramatične razmjere.

To je Portalu RTCG potvrđeno iz ove vaspitno-obrazovne ustanove, koja ukupno broji 87 učenika.

"Ovo je zabrinjavajuće. No, to je nešto što zaslužuje dublje analize, a mnogo faktora je uticalo na ovakvo stanje. Mi ćemo svakako pokušati da od sljedeće godine oformimo nove smjerove koji će biti privlačni i za učenike iz drugih sredina, kako bismo povećali broj učenika u našoj ustanovi", kazali su iz andrijevičke Srednje škole.

Istovremeno, u osnovnoj školi "Bajo Jojić" u gradu upisano je svega 28 prvaka, od čega 18 u matičnoj školi i 10 u područnim odjeljenjima.

Statistika pokazuje da je taj broj osam puta manji u odnosu na period od prije pet decenija. Negativnu sliku upotpunjuje i činjenica da su brojna područna odjeljenja u seoskim područjima opštine Andrijevica odavno zatvorena, a nekadašnji školski objekti, poput onih u Jošanici, Cecunima i Kutima, prepušteni su konstantnom propadanju.

Da je stanje sa brojem učenika zaista alarmantno, svjedoči i situacija u Osnovnoj školi "Milić Keljanović" u Konjusima. Ova škola sada ima svega tridesetak učenika u svim razredima, dok je nekada brojala 400.

Iz lokalne uprave u Andrijevici ističu da je, u cilju zaustavljanja negativnih procesa, neophodno formirati radne grupe stručnjaka iz različitih oblasti, kako bi donijeli valjanu strategiju, mjere i smjernice za razvoj Andrijevice i zaustavljanje iseljavanja sa sjevera države.

"Mi smo na lokalnom nivou donijeli niz stimulativnih mjera u cilju podizanja nataliteta i pomoći đacima i studentima, ali je potrebno da i država osmisli programe koji bi garantovali mladim ljudima da mogu pristojno živjeti i na sjeveru države. Tim prije, jer broj učenika u našim školama pokazuje da je stanje alarmantno", saopštili su iz lokalne uprave.

Dodali su i da izgradnja druge dionice autoputa čini Andrijevicu saobraćajnim čvorištem, što uliva nadu da dolaze bolji dani za ovaj grad.

Portal RTCG je ranije pisao da gradsko jezgro, koje je nekada brojalo oko hiljadu stanovnika, danas stalno nastanjuje možda manje od trista ljudi, te da više Andrijevčana danas živi u Budvi nego u Andrijevici.

Nove vlasti, formirane nakon lokalnih izbora održanih početkom juna, obećavaju da će im zaustavljanje migracija i pokušaj zadržavanja mladih bračnih parova biti jedan od glavnih prioriteta.

Dosadašnji predsjednik opštine, koji će naredne sedmice biti izabran po drugi put na tu poziciju, Željko Ćulafić (SNP), gaji nadu da će nova putna infrastruktura poboljšati poziciju ovog grada.

"Naš apel je da se mladi ljudi više vežu za Andrijevicu, jer izgradnjom dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice i dalje prema granici sa Srbijom, sigurni smo da za Andrijevicu dolaze bolji dani", zaključio je Ćulafić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније