Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

14. 09. 2024. 14:28 >> 14:28

Koprivica sa rukovodstvom ASK-a

Potrebna zakonodavna rješenja u cilju jačanja nezavisnosti ASK-a

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se vršiocem dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dušanom Drakićem, predsjednikom i zamjenikom predsjednika Savjeta ASK-a gospodom Pavlom Ćupićem i Mladenom Tomovićem i tom prilikom izrazi uvjerenje da predstoji vrijeme reforme, oporavka i jačanja nezavisnosti ove institucije, koja ima izuzetno važnu ulogu u prevenciji korupcije.

Kako navode u saopštenju iz Kabineta potpredsjednika, razmotrene su brojne teme od značaja za unapređenje sveukupnog antikorupcijskog okvira. Naglasak je stavljen na potrebu definisanja zakonodavnih rješenja u cilju jačanja operativne i finansijske nezavisnosti ASK-a, stvaranja pretpostavki za uvezivanje baza i razmjenu podataka sa SDT i drugim državnim organima, dalju reformu Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i što potpuniju implementaciju preporuka GRECO.

Učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno ojačati mehanizme za konkretnu saradnju ASK-a i Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, prije svega u domenu implementacije sveobuhvatne Strategije za borbu protiv korupcije, koja je bila i formalna obaveza za dobijanje pozitivnog IBAR-a, ali i nasušna potreba države kako bi se izborili protiv svih vidova korupcije.

Predstavnici ASK-a su se saglasili sa predlogom da se uključe u sastav Nacionalnog savjeta i daju doprinos njegovom efikasnom radu.

Na sastanku je ocijenjeno neophodnim da se sprovede analiza potrebe izmjene i unapređenja krivičnopravnog zakonodavnog okvira u cilju efikasnije borbe protiv korupcije i procesuiranja nezakonitog bogaćenja, što bi bio veliki iskorak naše države u toj borbi.

Osim navedenog analizirani su i pravci za uspostavljanje metodologije za procjenu rizika od korupcije u propisima. Potpredsjednik Koprivica je iznio stav da Vlada ima snažnu volju i plan da uvede efikasnu kontrolu propisa u odnosu na rizike od korupcije, u cilju uspostavljanja pravednog pravnog sistema i jednakih šansi za sve da rade i žive u ambijentu bez korupcije. Takođe je istakao da će Vlada preduzeti sve korake da započne razmjena podataka između antikorupcijskih organa na Zapadnom Balkanu u cilju otkrivanja koruptivnih obrazaca i sakrivene imovine.

"Vlada Crne Gore poštuje nezavisnost ASK-a i kroz zakonodavni proces će doprinijeti jačanju operativne i finansijske nezavisnosti kako bi se nakon njene reforme izgradila u snažan stub prevencije korupcije i stvarala efikasan podsticaj svakom javnom funkcioneru da se striktno drži zakona", navode u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније