Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević [ Dnevnik, TVCG ]

13. 09. 2024. 19:50 >> 20:54
2
Čitaj mi:

velika medijska koncetracija

U Crnoj Gori više od 200 medija, informacija gubi kvalitet

Na crnogorskoj sceni, prema podacima Ministarstva kulture i medija, aktivno je 225 medija. Iako izgleda da vlada pluralizam, stvarnost je drugačija.

Velika medijska koncentracija građanima ne donosi bolju informisanost, poručuju iz Sindikata medija.

Još više zabrinjava što je na ovako malom prostoru skoncentiran veliki broj medija, pa je pod znakom pitanja i njihov opstanak.

U Agenciji za elektornske medije kažu da je medijska slika kompleksna, jer je na malom tržištu skoncetrisan veliki broj medija.

Sunčica Bakić iz AEM-a je mišljanja da kada postoji veliki broj medija, oni jedni druge guše, pa se ne može ostvariti samostalno finansiranje.

"U tom slučaju stvara se veliki broj finansijski neefikasnih subjekata koji su podložni političkim, ali i svim drugim uticajima", smatra ona. 

U tom moru uticaja, i informacija je izgubila kvalitet. Radomir Kračković iz Sindikata medija ocjenjuje da velika medijska koncentracija omogućava maksimalni medijski pluralizam, ali i ne mora uvijek da znači bolju informisanost.

"To zavisi od slučaja od slučaja. Mnogi mediji, a naročito neki portali koji su osnovani posljednjih godina su bliski određenim političkim opcijama, najčešće onim u vlasti. U njima je vidljiv uticaj njihovih vlasnika na izvještavanje, koje je često neobjektivno", ukazuje on. 

Neobjektivnost i dolazi pod uticajem politike, ali i vlasnika medija, čiji su osnivači najčešće iz drugih država registrovani u Crnoj Gori.

Bakić navodi da se u Crnoj Gori to dešava unazad 20 godina.

"To je liberalan pristup koji ni na koji način ne ograničava prisustvo stranog kapitala u vlasništvu medija. Imajući u vidu da je Crna Gora malo tržište, mislim da bi isto trebala više da zaštiti", ocijenila je ona. 

Novinar Mladen Zadrima smatra da su danas mediji podijeljeni po političkom stavu.  "Ili ste protiv ili ste za. Između toga stoje Javni servis i lokalni mediji", dodaje on. 

Zato je nikad lakše doći do informacije, ali je upitan opstanak tolikih medija. Država ima jasan zadatak, samo je pitanje da li je spremna da ga ispuni.

"Svi smo požutjeli. Neko od pasa, neko do pasa, ali svi smo u tom žutilu", zaključio je Zadrima. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније