Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

11. 09. 2024. 10:05 >> 10:22
Čitaj mi:

KJU GROZNICA

Iković: U Danilovgradu usmrćene krave zakopane blizu glavnog izvorišta

Veliki broj krava koje su oboljele od kju groznice još nijesu usmrćene jer ne postoje adekvatna grobna mjesta za leševe. Zato zaražena grla prenose bakterije na krave koje su zdrave, upozorio je Vuk Iković iz “Preokreta”.

“Iz ovog razloga urgirali smo ka predsjednicima Opštine Danilovgrad i Nikšič i ka ministru poljoprivrede da se već danas riješi ovaj problem kako bi se spriječilo dalje širenje kju groznice. Znamo da je od ove bolesti obolio za kratko vrijeme veliki broj krava upravo zato što se čekalo preko 20 dana da se zaražena grla usmrte i pravilno zakopaju jer Crna Gora i dalje nema ni spalionicu ni stočno groblje bez kojih se ne mogu zbrinjavati leševi životinja. Ovakva neorganizovanost je uzrokovala nepropisno zakopavanje leševa, dodatno širenje zaraze jer su leševi nepropisno transportovani i zakopavani. Na primjer parcela na kojoj su zakopane krave nije ograđena pa toj livadu mogu pristupiti i divlje i domaće živtinje koje koriste taj prostor za ispašu”, naveo je Iković.

Zabrinjava, kako kaže Iković, da su u Danilovgradu usmrćene krave zakopane na lokaciji na kojoj je zabranjena izgradnja groblja za ljude jer se to mjesto nalazi u blizini glavnog gradskog izvorišta.

“Funkcioneri su zabranili sahranjivanje ljudi, a dozvolili sahranjivanje zaražene stoke. Bakterije koje izazivaju kju groznicu mogu opstati u zemljištu po nekoliko mjeseci što zavisi od sastava zemljišta. Kako možemo biti sigurni da bakterije neće završiti u gradsko izvorište?”, naveo je Iković.

Podsjeća da bakterija koja izaziva kju groznicu se prenosi domaćim i divljim životinjama između kojih se može prenositi vrstama poput krpelja ili miševa.

“U čovjekov organizam se unosi hranom – nepasterizovanim mliječnim proizvodima ili direktno preko povrijeđene kože ili ujedom krpelja. Najčešći izvor zaraze za čovjeka je mlijeko, vuna, meso, a najviše su pogođenji stočari i veterinari. Zato smo urgirali ka nadležnima da redovno informišu građane jer sakrivanjem istine panika i strah rastu. Treba znati da su u Holandiji do 2016. godine od ove bolesti umrle 74 osobe, a bolest je registrovana prvi put 2007. Godine”, kazao je Iković.

Jedan od ključnih razloga zašto se kju groznica ovako širila kod nas jeste, kako kaže, loše informisanje stočara i odsustvo biosigurnosnih mjera poput postojanja karantina, ograničen ulaz ljudi na gazdinstvo, zaštita od insekata i glodara itd.

“Da bi se smanjila zaraza savjetodavne poljoprivredne službe treba da informišu i edukuju stočare kako se greške i zaraza ne bi širila zbog neznanja i zato što se ne primjenjuju zaštitne mjere. Pri tome funkcioneri treba da dozvole znanju i iskustvu da radi svoj posao a ne da ih demantuju jer ih građani plaćaju da primijene najbolja dostupna rješenja, a ne da ih zbunjuju i uvlače u zonu panike”, zaključio je Iković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније