Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 09. 2024. 08:40 >> 09:41
Čitaj mi:

ORGANIZACIJA EKSKURZIJA

Vučurović: Uradili sve što je do nas; Ostojić: Podzakonskim aktima će se riješiti nedoumice

Direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Biljana Vučurović istakla je da su uradili sve na vrijeme kada je u pitanju organizacija matuske ekskurzije, ali da su se desile neke nepredviđene situacije koje su prolongirale proces, te da se nada da će drugi tender proći bez žalbi i da će maturanti krenuti na ekskurziju oko 1. oktobra.

Vučurović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, objasnila da je prvi tender raspisan na vrijeme 12. marta i po skraćenoj varijanti, ali da je nakon izbora ponude uslijedila žalba drugorangirane agencije i to posljednjeg dana i posljednjeg sata žalbenog roka. Tender je ponišen, jer se ispostavilo da se jedna potvrda koja je predata nije pojavila na elektronskom portal za javne nabavke.

"Nakon što je prvi tender poništen, Ministarstvo finansija je dalo preporuku da možemo i na drugi način osim tenderski organizovati ekskurziju, ali uz obraćanje Ministarstvu prosvjete. Po njihovom odgovoru bila su dva puta, prvi put je podrazumijevao izmijenu svih pravilnika koji postoje u školi, a to se u julu nije moglo uraditi, jer su počeli odmori. Drugi ozbiljan pristup je bio u okviru zakona, a to je tender. Mi smo se radovali tom prvom putu, ali se pokazalo da je komplikovan i iziskuje vrijeme, a mi ga nijesmo imali, a onda smo opet raspisali novi tender", kazala je Vučurović, ističući da su čekajući odgovore od nadležnih izgubili na vremenu.

Ona naglašava da bi svaka škola trebala da ima svog računovođu, koji mora da ima položen ispit za javnu nabavku, ali kako većina škola nema, angažovan je službenik za javne nabavke. Ispostavilo se da je problem pravila sitnica, jedna potvrda koja se nije ili jeste zakačila na elektronski portal za javne nabavke. Svima je, kaže, bilo čudno kako se to desilo, ali desilo se.

Što se tiče novog tendera, žalbeni rok je, dodaje, počeo i oko 20. septembra će znati da li je bilo žalbi.

"U slučaju da se drugorangirani žali, proces će se prolongirati, ali ako se ne bude žalio, računamo da ćemo moći da krenemo oko 1. oktobra, ali to je što se tiče škole, jer i agencije moraju da odrade svoj dio posla", objašnjava Vučurović.

Načelnik Službe za investicije i javne nabavke u Ministarstvu prosvjete Spasoje Ostojić, objašnjava da je ove godine Ministarstvo finansija izašlo sa stavom da kada roditelji plaćaju troškove ekskurzije, to se ne smatra javnom nabavkom i pozvali Ministarstvo prosvjete da se uključi i da smjernice i pomogne školama u organizaciji.

"Suočili smo se sa komplikacijama, jer Ministarstvo prosvjete nije nadležno da donosi pravila koje se tiču nabavke, drugi ugao je Savjet roditelja kao neformalni organ koji nije poznat zakonu, a na kraju nije bilo ni podzakonskih akata da bi se to organizovalo drugačije nego do sada", kazao je Ostojić.

Ističe da je do prošle godine bio problem što škole imaju samo jednu ponudu, a sada kada ima više ponuda i konkurencije, javljaju se i žalbe kao dio procesa.

"Efikasnost i ekonomičnost obično ne idu ruku pod ruku. Prije godinu dana smo se žalili što nema konkurentnosti, a sad zbog žalbi imamo usporavanje organizacije, ali u krajnjem sve procedure su na dobrobit đaka. Očekujem da uz malu stručnu pomoć školama u ovom poslu ćemo izbjeći ubuduće ovakve situacije", navodi Ostojić.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelja kaže da ovo nije samo problem Gimnazije, već većeg broja škola.

"Insistirali smo godinama da se ekskurzije i škole u prirodi organizuju drugačije, jer ranije nije bilo konkurencije, već samo jedna ponuda. Bilo je i zloupotreba, a kako smo društvo koje ide lako u zloupotrebe, sada kada imamo više ponuda imamo i žalbe. Planirano je da se mijenja opšti zakon o obazovanju i to je u toku i da se zakonski precizno definišu i ekskurzije i škole u prirodi. Nadamo se da će već od naredne školske godine biti manje problema", kazala je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније