Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 09. 2024. 15:10 >> 15:10
2

Krapović - Peto

Odlična odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije

Ministar odbrane Dragan Krapović, sastao se danas u Ministarstvu odbrane sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Albanije u Crnoj Gori, Žaklinom Peto. Krapović je naglasio da Crna Gora i Republika Albanija, kao susjedi i zemlje saveznice, imaju kontinuitet odlične saradnje u oblasti odbrane, kako bilateralno, tako i u multilateralnim okvirima, što je jasan indikator spremnosti da se zajednički doprinosi miru, stabilnosti i napretku regiona i šire.

Ambasadorka Peto je kazala da su dvije države posvećene unaprjeđenju i jačanju odnosa u brojnim oblastima, uključujući i domen odbrane, čemu značajno doprinosi to što NATO saveznice dijele istu viziju kada je u pitanju evropska perspektiva regiona.

Krapović je podsjetio da Crna Gora ostaje maksimalno posvećena ispunjavanju svih obaveza u procesu evropskih integracija, a da je na pravom putu pokazuje nedavno dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Kako navode u saopštenju Ministarstva odbrane, on je informisao ambasadorku Peto o prioritetima crnogorskog odbrambenog sistema, koji se primarno odnose na ispunjavanje obaveza iz NATO agende i modernizaciju Vojske Crne Gore.

Ministar je naglasio značaj odbrambene saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na zajedničke obuke u oblastima traganja i spašavanja, kao i pripreme za mirovne misije i operacije.

Ukazao je i na značaj kontinuirane saradnje u okviru regionalnih inicijativa, uz uvjerenje da će ovogodišnje predsjedavanje Republike Albanije Američko-jadranskom poveljom (A5), značajno doprinijeti kako jačanju saradnje zemalja regiona, tako i dodatnoj afirmaciji evropskih i evroatlantskih integracija, kao glavnih preduslova za prosperitet našeg regiona.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније