Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

07. 09. 2024. 15:50 >> 15:59
3

VELIKO OPTEREĆENJE ZA BUDŽET

Astronomske cijene stanova tjeraju studente da traže cimere

Studenti i đaci iz koji su odlučili da školovanje nastave u Podgorici, pred početak nove akademske godine započinju potragu za smještajem. Oni koji se odluče za iznajmljivanje smještaja u glavnom gradu, kako je Portalu RTCG saopšteno iz nekoliko agencija za nekretnine, za kiriju moraju izdvojiti od od 250 do čak 500 eura za garsonjeru, dok je cijena iznajmljivanja jednosobnog stana na lokacijama u blizini fakulteta od 400 do 700 eura. Ovu cijenu uvećavaju troškovi režija i ishrane. Oni studenti i đaci koji ispunjavaju uslove, dobijaju pravo na smještaj u nekom od objekata JU “Dom učenika i studenata” – Podgorica, a ukupna cijena smještaja i ishrane na mjesečnom nivou iznosi 40,00 eura.

"Ukupna cijena smještaja i ishrane za studente inosi 40,00 eura. U strukturi ukupne cijene koju izdvaja student, cijena smjestaja iznosi 8,50 eura osim za objekat Plavi dvor i I faza Novi studentski dom za koje je utvrđena cijena smještaja u iznosu od 13,50 eura a cijena ishrane je 31,50 eura, na mjesečnom nivou. Cijena ishrane po obrocima: doručak - 0,24 eura, ručak - 0,45 eura; večera - 0,36 eura; što na dnevnom nivou inosi 1,05 eura", kazao je portalu Javnog servisa direktor Doma učenika i studenata Luka Ilić.

Pravo na boravak u Domu studenata Podgorica imaće 1.084 studenata, Novi studentski dom ima 400 mjesta a Dom učenika, koji je useljen 2. septembra ima 120 mjesta.

Oni studenti koji ne ostvare ovo pravo kreću u potragu za privatnim smještajem, a prema informacijama koje smo dobili od više agencija za nekretnine, cijene su astronomske. Iz tog razloga, raste interesovanje za iznajmljivanjem jedne sobe, ili dijeljenjem cijene iznajmljivanja sa cimerima.

"Mnogi studenti odlučuju se za dijeljenje stanarine kako bi smanjili troškove. Ovo je posebno čest slučaj kod iznajmljivanja jednosobnih i dvosobnih stanova, gdje više osoba može zajednički snositi troškove, što značajno olakšava finansijski pritisak. Dijeljenje stanova nije samo finansijski isplativo, već često i socijalno korisno, jer studenti imaju priliku da zajedno uče i podržavaju se tokom studija", kazali su nam iz agencije.

Najpopularnije lokacije među studentima su one koje su blizu Univerziteta, poput naselja Blok 5, Preko Morače, Momišića, centra grada. Studenti Tehničkih fakulteta često traže smještaj u blizini City kvarta i Tološke šume, a popularan je i dio grada oko Krivog mosta, u blizini Medicinskog fakulteta i KBC-a. Tu je, kako kažu, i Donja Gorica, za koju se interesuju studenti UDG-a.

"Ove oblasti su dobro povezane gradskim prevozom i pružaju lak pristup svim potrebnim sadržajima, što ih čini idealnim za studentski život", navodi se u odgovorima.

Visoke cijene smještaja veliko su opterećenje za studentski budžet i njihove roditelje, zbog čega se neki studenti osim opcije dijeljenja stanarine sa cimerima, interesuju i za iznajmljivanje samo jedne sobe u okviru većih stanova. Međutim, kako kažu u agencijama, ponuda ovakvih soba nije tako široka.

"Opcija iznajmljivanja samo jedne sobe i dalje postoji, ali je u posljednje vrijeme nešto manje popularna nego ranije. Studenti su skloniji traženju garsonjera ili stanova koje dijele s prijateljima. Ipak, postoje studenti koji preferiraju iznajmljivanje sobe u većem stanu, posebno oni koji dolaze iz manjih mjesta i traže povoljniju opciju smještaja. Ponuda ovakvih soba nije tako široka, ali interesovanje i dalje postoji", navodi se u odgovoru jedne od agencija koje smo kontaktirali.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније