Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

06. 09. 2024. 09:56 >> 09:56
Čitaj mi:

cdt

"ASK da odlučno sprovede zakon"

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja novu odluku Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) o pokretanju postupka o uvođenju besplatnog prevoza građankama i građanima Podgorice u mjesecu izbora.

Iz te nevladine organizacije pozvali su ASK da ovaj posao uradi u transparentnom i zakonitom procesu, "bez bilo kakvih ograda i kompromisa, te da javnosti što prije saopšti koji su koraci preuzeti i koji je konačan ishod ovog postupka".

"Smatramo da je jako važno da je ASK u stanju ispravljati sopstvene pogreške na koje joj je pažnju skrenula stručna javnost i to javno saopštiti, bez pokušaja pravljenja bilo kakvih alibija. Ipak, ostaje veoma zabrinjavajuća činjenica da u ASK postoje službenici koji mogu napraviti ovakvu “grešku”, odnosno oni koji ne poznaju Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK) ili koji ovaj zakon ne žele primjenjivati. Takođe, zabrinjava i činjenica da institucija ne posjeduje procedure kontrole kojima bi se otkrila ova 'greška'", naveli su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, za integritet ovog i budućih izbornih procesa ali i same ASK je krucijalno važno da se ovaj posao dovede do kraja - tačno, transparentno i precizno - baš onako kako to nalaže zakon i pravila funkcionisanja ovakvih institucija. Takođe, poručuju da je jako važno da svi detalji prethodne komunikacije, upiti i data mišljenja budu dostupni javnosti, kako se ne bi dalje spekulisalo o razlozima za prvu odluku Agencije.

"Nadamo se da ASK više neće biti potrebne “dodatne analize” niti naknadne pameti za potpuno očigledne pojave, koje su zakonom zabranjene i čije su procedure “dokazivanja” prilično jednostavne. Jako je važno da se ASK gradi kao institucija od povjerenja, poštovanja pravila i zakona, te da ima znanja, hrabrosti i integriteta da štiti izborne procese od zloupotreba, te da je kadra suprotstaviti se nosiocima društvene moći koju tu moć žele zloupotrebljavati", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније