Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

05. 09. 2024. 06:42 >> 06:46
Čitaj mi:

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Nova pravila za finansiranje projekata u oblasti droga

Zaposleni u Ministarstvu zdravlja će ubuduće na osnovu dobijenih biografija razmatrati imenovanje procjenjivača zaduženih za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija koji se bore protiv zavisnosti, navodi se u izvještaju sa javne rasprave o Nacrtu strategije za droge za period 2024-2027. godine. Ministarstvo će razmotriti i mogućnost fokusiranja konkursa na pravac oporavka.

Javna rasprava o Nacrtu strategije za droge za period od 2024. do 2027. godine i Akcionom planu za period od 2024. do 2025. godine trajala je 20 daana, od 31. jula do 19. avgusta.

NVO „Preporod“ je dostavila sugestiju koja se tiče odluke o finansiranju projekata NVO u oblasti droga i stručnih referenci lica koja odlučuju o tome. Smatraju da je potrebno da Ministarstvo zdravlja formira bazu podataka sa podacima o nevladinim organizacijama sa kojima sarađuje.

"Evaluaciju prijavljenih projekata na Konkursu za dodjelu sredstava NVO sektoru u prioritetnim oblastima vrše nezavisni procjenjivači koje imenuje Ministarstvo javne uprave na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa. Komisija za dodjelu sredstava, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, bira nezavisne ocjenjivače sa liste koju im dostavlja Ministarstvo javne uprave. Nadležnost zaposlenih u Ministarstvu zdravlja u ovom slučaju ogledala bi se u tome da na osnovu dobijenih biografija razmatraju imenovanje procjenjivača koji su bliski oblasti iskustva ili stručnosti koja se razmatra, što će biti i urađeno", kazali su iz Ministarstva.

Druga sugestija odnosila se na to da nema specifičnih konkursa za podršku projektima za oblast Oporavka, te da bi ih trebalo uvesti sa unaprijed određenim kriterijumima o tome ko se može baviti navedenom oblasti.

"U okviru oblasti od javnog interesa u kojima se planira finansijska podrška za projekte i programe NVO, nalazi se i oblast borbe protiv bolesti zavisnosti. Ministarstvo zdravlja će, shodno sugestiji, razmotriti mogućnost da se navedeni konkurs koji se predlaže u Sektorskoj analizi u oblasti bolesti zavisnosti usmjeri na metodološki pravac oporavka", odgovorili su iz Ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније