Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG ]

04. 09. 2024. 18:41 >> 18:42
Čitaj mi:

Tekst ambasadora Fan Kun-a

Kina produbljuje svoje reforme i otvaranje, a sa svijetom dijeli razvojne mogućnosti

Nedavno je u Pekingu održana treća plenarna sjednica 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Na sjednici je razmotrena i odobrena „Odluka Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i promovisanju modernizacije u kineskom stilu“, a u samom tekstu odluke riječ „reforma“ pojavljuje se 145 puta, a riječ „ otvaranje“ 35 puta, prenoseći na taj način odlučnost Kine da sveobuhvatno produbi reforme i proširi otvaranje na visokom nivou, donoseći svijetu još više razvojnih mogućnosti.

Na plenarnoj sjednici izrađen je plan za dalje sveobuhvatno produbljivanje reformi. U „Odluci“ je predloženo više od 300 važnih reformskih mjera, naglašavajući vodeću ulogu reforme privrednog sistema.

Na plenarnoj sjednici je predloženo da je neophodno unaprijediti sistem i mehanizam za razvoj novih proizvodnih snaga u skladu sa lokalnim uslovima i poboljšati sistem za unapređenje duboke integracije realne ekonomije i digitalne ekonomije.

Posljednjih godina, naučne i tehnološke inovacijske sposobnosti Kine su značajno poboljšane, popevši se sa 34. mjesta u 2012. godini na 12. mjesto u 2023. godini u okviru Globalnog indeksa inovacija. Strateške industrije u nastajanju su u procvatu, a njihova vrijednost proizvodnje čini više od 13% BDP-a u 2023. godini, što je predstavlja porast sa 7,6% iz 2014. godine.

U prvoj polovini ove godine, instalisani kapacitet proizvodnje nove energije u Kini premašio je kapacitet energije uglja, a ozelenjavanje proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom postiglo je zapažene rezultate.

U budućnosti, Kina će nastaviti da promoviše duboku integraciju digitalnih tehnologija kao što su vještačka inteligencija, veliki podaci, računarstvo u oblaku i 5G, sa tradicionalnim industrijama i davati time novi zamah svjetskom ekonomskom rastu uz visokokvalitetni razvoj.

Ova plenarna sjednica dala je signal za dalje produbljivanje otvaranja na visokom nivou. Na plenarnoj sjednici je naglašena potreba za izgradnjom novog otvorenog ekonomskog sistema višeg nivoa.

U prvoj polovini ove godine, ukupna vrijednost kineskog uvoza i izvoza dostigla je 21,17 biliona juana (oko TRI triliona američkih dolara), što je povećanje od 6,1% u odnosu na prethodnu godinu; obim stranih investicija je iznosio skoro 500 milijardi juana (oko 70 milijardi američkih dolara), što je i dalje na vrhunskom nivou u proteklih deset godina; osnovano je 26.870 novih kompanija sa stranim ulaganjima, što je povećanje od 14,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovi podaci predstavljaju priznanje međunarodne zajednice za kinesko poslovno okruženje i svjedoče o povjerenju u razvojne izglede Kine. Kineska vrata ka svijetu neće se zatvoriti, već će se otvarati sve šire i šire.

U budućnosti, Kina će stalno širiti institucionalno otvaranje, proaktivno se usklađivati sa međunarodnim visokim standardima ekonomskih i trgovinskih pravila i dodatno opuštati pristup tržištu. U kontekstu ekonomske globalizacije koja nailazi na prepreke, otvoreni stav Kine će donijeti dodatnu sigurnost svijetu.
Ova plenarna sjednica donosi svijetu više razvojnih mogućnosti.

Na njoj je naglašena potreba za unapređenjem mehanizma za promovisanje kvalitetne zajedničke izgradnje „Pojasa i puta“. Kinezi su oduvijek vjerovali da samo kada je svijet dobar, i Kina može biti dobra, a kada je Kina dobra, svijet može biti samo još bolji.

Prošle godine je obilježena deseta godišnjica prijedloga predsjednika Si Đinpinga o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“. Kina je do sada potpisala više od 200 dokumenata o saradnji u okviru inicijative „Pojas i put“ sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija širom svijeta.

Veliki broj značajnih projekata u okviru ove inicijative uključuje i projekat prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija.

Prema statističkim podacima Monteputa, od puštanja u saobraćaj u julu 2022. godine do danas, više od 5,3 miliona vozila bezbjedno je prošlo ovom dionicom, što je ekvivalentno kao da je svaki građanin Crne Gore prošao njome oko osam puta i zaista je narodu Crne Gore donijela velike pogodnosti. Inicijativa „Pojas i put“ potiče iz Kine, ali njene mogućnosti i rezultati pripadaju cijelom svijetu. Sve zainteresovane zemlje mogu se pridružiti da učestvuju u njoj, sarađuju i zajedno imaju koristi.

Kina i Crna Gora imaju duboko tradicionalno prijateljstvo i ogroman potencijal za saradnju u različitim oblastima. Gledajući u budućnost, Kina će nastaviti da produbljuje reforme i otvaranje i donosi nove mogućnosti za saradnju sa Crnom Gorom.

Kina i Crna Gora treba da nastave svoje prijateljstvo kroz vrijeme i prostor i da ostvare saradnju, ne ograničavajući se samo na određena područja, kako bi na taj način donijeli brojne koristi za naša dva naroda.

(Autorski tekst ambasadora Fan Kun-a)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније