Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

03. 09. 2024. 14:48 >> 14:46
Čitaj mi:

UPIS U EVIDENCIJU

Vujović: Osnivači medija što prije da pristupe samoregulatornom tijelu

Osnivači medija trebalo bi što prije da ispune odredbe Zakona o medijima kojima je predviđeno da će samo mediji koji su dio samoregulatornog tijela i upisani u evidenciju moći da učestvuju na konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za medijski pluralizam, koji će uskoro biti raspisan, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Vujović je podsjetila da je nedavno stupio na snagu novi Zakon o medijima, a jedna od brojnih zakonskih novina odnosi se i na dodatne uslove koje osnivači medija treba da ispune da bi konkurisali za dodjelu sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsonosti medija.

"Jedan od novih uslova odnosi se na to da je osnivač medija član eksternog ili ima uspostavljeno interno samoregulatorno tijelo. U vezi sa tim, pozivamo sve osnivače medije, koji to još uvijek nisu uradili, da osnuju interno samoregulatorno tijelo ili osnuju novo/pridruže se postojećem eksternom samoregulatornom tijelu. Oni koji ne budu ispunili ovaj uslov, neće moći da učestvuju na javnom konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrnosti medija", jasna je Vujović.

Zbog toga je pozvala sve koji do sad nisu da to učine što prije budući da se raspisivanje javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Fonda očekuje tokom ovoga ili sljedećeg mjeseca.

"Navedeno važi i za linearne AVM usluge, bez obzira na to što raspodjelu sredstava iz tog podfonda vrši savjet regulatornog organa, odnosno Savjet Agencije za elektronske medije", pojasnila je Vujović.

Naglasila je da stupanje na snagu novog zakona o medijima ima potencijal da ojača demokratiju, unaprijedi zaštitu novinara i osigura transparentnost, pluralizam i odgovornost u medijskom sektoru.

"Transparentnost, odgovornost i sloboda medija osnovni su stubovi na kojima se zasniva informisano društvo. Kada su ove vrijednosti zaštićene zakonom i kada se poštuju u praksi, građani mogu donijeti informisane odluke, učestvovati u društvenim procesima i nadgledati rad vlasti. U konačnom, uspjeh novih medijskih zakona zavisiće od dosljedne primjene. Osnivači i vlasnici medija imaju posebno važnu ulogu u primjeni i poštovanju novih zakonskih odredbi. Njihova odgovornost ne leži samo u vođenju medija kao poslovnih subjekata, već i u očuvanju javnog interesa i pridržavanju profesionalnih i etičkih standarda", istakla je Vujović.

Navela je da član 11 Zakona o medijima propisuje da je osnivač medija ili lice koje on ovlasti dužno da u roku od 30 dana od dana osnivanja medija, podnese prijavu za upis medija u Evidenciju koju vodi Ministarstvo kulture i medija.

"Uz prijavu iz stava 1 ovog člana podnosi se akt o osnivanju medija, rješenje organa nadležnog za registraciju osnivača medija i statut osnivača medija. Prema Zakonu o medijima samo mediji upisani u Evidenciju, koji nisu bili pod zabranom emitovanja u prethodnih šest mjeseci, niti im je osnivač osuđen za širenje mržnje, mogu pristupiti Fondu", objasnila je Vujović.

Prema njenim riječima, novim Zakonom o medijima došlo je do inoviranja odredbi kojim se uređuje transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda i mediji su dužni da ih poštuju.

"Nepostupanje po zakonskim odredbama je kažnjivo u skladu sa kaznenim odredbama iz čl. 72-75 Zakona o medijima", zaključila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније