Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ TVCG ]

01. 09. 2024. 20:15 >> 20:51
1
Čitaj mi:

SPREMNI ZA POČETAK ŠKOLE

Drobnjak: Skandinavski model obrazovanja za Crnu Goru veoma realan

V.d. direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Svetlana Drobnjak kazala je za TVCG da je da je sve spremno za početak nove školske godine. Ona je komentarišući najavljene reforme obrazovanja pomenula i da je skandinavski model obrazovanja za Crnu Goru veoma realan.

"Uprkos brojnim izazovima, ipak je sve spremno za početak nove školske godine i sjutra će svi naši učenici osnovnih i srednjih škola, kao i polaznici predškolskih ustanova, krenuti u školu. Kao što je javnost već upoznata, dakle, školska godina počinje 2. septembra", istakla je Drobnjak. 

Drobnjak je naglasila da su u toku ljeta prošli rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata na preko 60 školskih objekata i u većini tih objekata završeni su radovi.

"U svega nekoliko školskih objekata radovi još uvijek traju, ali to nikako ne znači da nastava za te učenike neće biti organizovana. Naprotiv, imajući u vidu značaj tih rekonstrukcija, ostale škole u opštinama u kojima škole o kojima govorimo neće početi sjutra u svojim objektima, ali nastavu za te učenike organizovali smo u školama koje su im najbliže, odnosno u opštinama. Konkretno, tu mislim na Bar, Cetinje i Tivat. Tako da će svi učenici sutra prvo školsko zvono dočekati u školskim klupama. Ovim putem, u svoje lično ime, u ime Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, svima želim uspješan i srećan početak", kazala je Drobnjak.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, Drobnjak je istakla da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija uvijek slijediti preporuke nadležnih institucija.

"U ovom slučaju, to su Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja, koji su uputili apel i pismo roditeljima sa molbom da svoju djecu vakcinišu. Ovim putem, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržava taj apel i upućuje preporuku i molbu da djeca budu vakcinisana kako bismo svi srećno i zadovoljno započeli ovu školsku godinu" poručila je ona.

Najavljena reforma koju javnost očekuje od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kako kaže Drobnjak, biće zaista suštinska reforma.

"Prvi korak ka toj reformi predstavlja strategija razvoja obrazovanja koja obuhvata dugoročni period od 10 godina, od 2025. do 2035. godine, a usvajanje te reforme očekujemo već u oktobru. Naredni korak jeste reforma obrazovnih predmetnih programa. Tu ćemo se najprije baviti analizom svega onoga što je u prethodnom periodu uočeno da nije dobro, i tek nakon toga pristupamo reformi udžbenika, o kojoj se možda i najviše govori", istakla je ona. 

Na pitanje koliko smo blizu skandinavskom modelu obrazovanja, Drobnjak kaže da je on veoma realan.

"Imajući u vidu sve ono što Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija planira da sprovede u okviru reforme, da je taj skandinavski model za nas, ne bih rekla vremenski kada je moguć, ali veoma realan", poručuje Drobnjak.

Nastava u školama u Crnoj Gori počeće sjutra, a završiće se 13. juna naredne godine. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније