Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

27. 08. 2024. 08:47 >> 09:02
4
Čitaj mi:

NAJAVA PROJEKTA

Zubne ordinacije biće otvorene u 60 škola; Stomatolozi: Troškovi će biti ogromni

Stomatološke ustanove trebale bi od naredne godine da budu dostupne u 60 škola u Crnoj Gori.

Otvaranje ambulanti najavljuje još od 2021. godine.

Direktorica direktorata za javno zdravlje pri Ministarstvu zdravlja Jovana Živković pojasnila je da su predstavnici tog resora obišli sve obrazovne ustanove u Crnoj Gori. 

"Dosta škola nema prostornog kapaciteta da ustupi prostorije kako bi se u toj školi otvorila ordinacija. Da ne bude bojazni među građanima, sva djeca će imati zdravstvenu zaštitu. Važno je da razvijamo svijest među građanima o oralnom zdravlju", poručila je Živković. 

Naglasila je da je u pitanju multiresorni projekat.

"Svjedoci smo da je administracija ostavila traga na sve to. Bilo je tu i neuspješnih tendera, ali sada već najavljujemo rekonstrukcije ambulanti i nabavku nove opreme. Vidimo rješenja problema i svjetlo na kraju tunela", kazala je ona, gostujući u Jutarnjem programu TVCG. 

Sa druge strane, stomatolozi su u strahu. Predsjednica strukovnog sindikata stomatologa Anđelka Duborija pita se ko će pratiti pomenute radove, ko će biti zadužen za kvalitet istih, a brinu je i broj i troškovi. 

"Mi se plašimo reforme i smatramo da nije dovoljno napravljeno dovoljno koraka kako bi ista bila ispravna. Nema analize stanja, nema podataka o stomatološkoj patologiji djece i stanja o zubima. Pretpostavljamo šta manjka sve u sistemu. Biće veliki troškovi i zaista sumnjamo u kvalitet te reforme", smatra Duborija.

Prema njenim riječima, neće svaka škola dobiti stomatologa, a mnoge nemaju ni kapaciteta za otvaranje ambulanti. 

"Mi nemamo ni specijalista, jer je reforma iz 2018. godine ukinula specijaliste. Nisu se raspisivali konkursi. Ako se sami ne finansirate, država neće plaćati specijalizaciju. Nismo protiv reforme, ali mora se znati input stanja i prava analiza", zaključila je Duborija. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније